Proiectele inovatoare de mobilitate urbană vor fi finanţate de UE

Comisia Europeană a lansat, astăzi, o a doua cerere de proiecte în valoare de 50 de milioane euro, în cadrul iniţiativei „Acţiuni urbane inovatoare”. Oraşele pot cere şi primi finanţare din partea UE pentru proiecte de mobilitate urbană, economia circulară şi integrarea migranţilor.
carantină

În Viena, a fost înfiinţat un ghişeu unic pentru serviciile publice necesare care să ofere sprijin migranţilor în vederea integrării în oraş. În Madrid, în cartiere cu rate ridicate ale şomajului s-au înfiinţat patru centre pentru a crea locuri de muncă în sectoarele energiei, mobilităţii, reciclării şi alimentar, promovând în acelaşi timp o economie a solidarităţii.

Acestea sunt două dintre cele optsprezece proiecte câştigătoare ale primei cereri de proiecte din cadrul programului „Acţiuni urbane inovatoare”, lansat anul trecut. România a fost prezentă cu 6 proiecte, în timp ce Italia şi Spania au depus cele mai multe, 104, respectiv 72. În final, au fost selectate 18 proiecte din 378 de cereri depuse.

Numărul proiectelor transmise de statele membre in cadrul primei cereri

proiecte

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astăzi, Comisia lansează o a doua cerere de proiecte, pentru a răsplăti proiectele cele mai inovatoare dezvoltate de oraşe.

corina-cretu-floteautoPrin această iniţiativă, le oferim oraşelor posibilitatea să-şi transforme ideile în practici concrete, pe care le putem apoi împărtăşi la nivelul UE. Şi asta pentru că ştim că soluţiile la problemele cele mai presante – şomaj, excluziune socială, schimbări climatice, pentru a menţiona doar câteva dintre ele – vor veni chiar de la oraşe. Obiectivul agendei urbane este a le oferi oraşelor încredere în forţele proprii şi de a le face auzită vocea”, a arătat comisarul pentru politica regională, Corina Creţu.

Noua cerere de proiecte, cu un buget de 50 de milioane EUR din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), va răsplăti cele mai inovatoare proiecte din trei categorii, în conformitate cu priorităţile Agendei urbane a UE: integrarea migranţilor, mobilitatea urbană şi economia circulară. Cererea lansată astăzi este valabilă până la mijlocul lui aprilie 2017.

Pactul de la Amsterdam din 30 mai 2016 şi Concluziile Consiliului din 24 iunie 2016 au lansat Agenda urbană a UE şi au stabilit principiile de bază ale acesteia.

Un număr de 12 parteneriate, care constituie nucleul Agendei urbane, le permite oraşelor, statelor membre, instituţiilor UE, ONG-urilor şi partenerilor comerciali să colaboreze de pe baze egale pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în zonele urbane.

Patru parteneriate-pilot au fost deja lansate în lucru, temele lor fiind includerea migranţilor, calitatea aerului, locuinţele şi sărăcia urbană.

În conformitate cu priorităţile tematice ale Agendei urbane, iniţiativa „Acţiuni urbane inovatoare” pune la dispoziţia oraşelor din UE resurse pentru finanţarea unor proiecte inovatoare, cu un buget din cadrul FEDR în cuantum de 372 de milioane euro pentru perioada 2014-2020.

Adaugati comentariu