Advertisement
trecere pietoni
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Proiect legislativ. Trecerile de pietoni, iluminate obligatoriu

Proiect legislativ. Trecerile de pietoni, iluminate obligatoriu

Primăriile vor avea obligaţia să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate de pe sectoarele de drumuri internaţionale, naţionale şi de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, se arată într-o iniţiativă legislativă depusă, spre dezbatere, la Senat.

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Ionuţ Simionca şi susţinut de alţi 52 de parlamentari este destinat completării Codului Rutier (OUG 195/2002), în scopul reducerii accidentelor rutiere pe trecerile de pietoni.

„Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte.
Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile pentru pietoni şi concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert siguranţa participanţilor la trafic.
Prin urmare, locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii.”, îşi motivează deputatul Ionuţ Simionca demersul legislativ.

Potrivit proiectului de lege, după alineatul (7) al articolului 72 (care se referă la pietoni) se introduce un nou alineat, alin. (8), cu următorul cuprins:
„(8) Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje, de pe sectoarele de drumuri internaţionale «E», drumuri naţionale şi drumuri de interes judeţean situate în intravilanul localităţilor, prin utilizarea sistemelor de iluminat public performante din punct de vedere energetic”.

Totodată, la articolul 105, care se referă la contraventiile sanctionate cu amenda prevazuta in clasa a V-a, după punctul 29 se introduce un nou punct, pct. 30, cu următorul cuprins:
„30. neîndeplinirea obligaţiei de către autorităţile administraţiei publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor pentru pietoni în condiţiile art. 72 alin. (8);”

Obligativitatea asigurării de către primării a iluminatului public al trecerilor de pietoni va intra în vigoare la un an de la data publicării legii în Monitorul Oficial (MO). Sancţionarea nerespectării acestei prevederi se aplică, însă, după doi ani de la data publicării în MO.

„Adoptarea acestei iniţiative va aduce o contribuţie semnificativă la asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi la ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic”, consideră iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Ionuţ Simionca.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bulgaria
Siguranţă rutieră

Timpi măriți de așteptare la punctele de trecere a frontierelor cu Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau...

Infotrafic
Siguranţă rutieră

INFOTRAFIC: 17 tronsoane de drumuri naţionale sunt închise circulației rutiere

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, luni, la...

decese rutiere
Siguranţă rutieră

Harta regiunilor UE cu cele mai multe decese rutiere

Eurostat a dat recent publicității o hartă a regiunilor din UE unde...