Proiect legislativ pentru « înverzirea » transportului public


Propunerea privind promovarea transportului ecologic a fost adoptată de senatori, iniţiativa urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, forul decizional.
Astfel, autorităţile publice locale, regiile autonome şi societăţile aflate în subordinea unităţilor administrativ-teritoriale vor achiziţiona mijloace de transport pentru călători acţionate prin motoare cu propulsie electrică; tehnologii verzi de tipul Electrice; Hybrid; Hybrid Plug-In; Hydrogen (FCV); motoare cu propulsie pe gaz natural comprimat; motoare cu propulsie pe gaz natural lichefiat şi motoare cu propulsie pe biogaz în proporţie de minimum 30% din necesarul de achiziţii viitoare.
Procentul va fi calculat din totalul numărului de autovehicule cumpărate într-un an.
Aceste prevederi se vor aplica şi mijloacelor de transport şcolar.
O cerinţă similară – minim 30% din necesarul de achiziţii viitoare – le va fi impusă, din 2020, şi societăţilor cu capital privat care furnizează servicii publice de transport local şi metropolitan sau în cadrul unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară, inclusiv societăţilor de taxi.
De asemenea, 20% dintre autoturismele achiziţionate de autorităţile publice pentru deservirea parcului auto propriu vor fi acţionate prin tehnologii verzi de tipul Electrice, Hybrid, Hybrid Plug-In, Hydrogen (FCV).
În motivarea acestui proiect de lege, senatorii consideră că transportul este responsabil pentru aproximativ un sfert din emisiile cu efect de seră ale Uniunii Europene, adică al doilea mare sector după energie.
„Numai transportul rutier contribuie cu aproximativ o cincime din totalul emisiilor UE de dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră. Pentru a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efecte de seră, UE a dezvoltat o strategie privind combustibilii alternativi, bazată pe gazul natural, electricitate şi hidrogen”, au arătat reprezentanţii Senatului.