Advertisement

leasing financiar
Home Administrare flote Asigurări Falimentul Astra Asigurări. Află care sunt condiţiile pentru încasarea despăgubirilor

Falimentul Astra Asigurări. Află care sunt condiţiile pentru încasarea despăgubirilor

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a plătit deja către creditorii de asigurări ai companiei Astra Asigurări suma totală de 1,256 milioane de lei pentru 248 de dosare.

FGA reaminteşte potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări că, potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, instituţia este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale doar către creditorii de asigurări care au depus cereri de plată şi care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societăţii aflate în faliment.

Potrivit preşedintelui Consiliului de Administraţie al FGA, Carmen Radu, procesul de efectuare a plăţilor a fost demarat pe data de 3 mai.

De ieri, Fondul de Asigurare a început deja plata contravalorii acestor dosare care au fost aprobate în comisia specială şi anume ieri au fost plătite 248 de dosare reprezentând o sumă de 1,256 milioane de lei şi pot să vă spun că în această dimineaţă am primit informaţia că au mai fost plătite încă 106 dosare cu o sumă de peste 679.000 de lei. Deci, până în acest moment, sunt plătite peste 354 de dosare cu o sumă de 1,9 milioane de lei”, a precizat preşedintele FGA.

Aceasta a adăugat că plăţile către foştii asiguraţi ai Astra Asigurări ar putea dura până la 20 de luni, unele dosare fiind în diferite faze în instanţă.

Din estimările pe care noi le-am făcut până acum, ar fi o perioadă între 14 şi 18 luni, poate chiar şi 20 de luni, pentru că unele dosare se află în instanţă. Peste 5.000 de dosare se află în instanţele din România în diferite faze procesuale”, a subliniat Carmen Radu.

Până la data de 25 aprilie 2016, au fost avizate în Comisia specială 4.195 de dosare, din care un număr de 24 au fost respinse. Suma aprobată la plată pentru celelalte 4.171 de dosare depăşeşte 16,117 milioane de lei. Plăţile se vor efectua în funcţie de varianta aleasă de fiecare creditor de asigurări: într-un cont bancar prin virament, prin mandat poştal sau cash, la orice agenţie a Raiffeisen Bank.

Decizia instanţei din data de 28 aprilie 2016 nu modifică activitatea de primire şi procesare a cererilor de plată din partea potenţialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări. Această activitate, conform legislaţiei, se va desfăşura timp de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de faliment sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunţat, pe 29 aprilie, că va începe plăţile către creditorii de asigurări ai Astra, după ce, pe 28 aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a admis definitiv falimentul societăţii Astra Asigurări.

Curtea de Apel a respins mai multe apeluri declarate în acest dosar şi a menţinut decizia din decembrie 2015 luată de Tribunalul Bucureşti prin care s-a aprobat deschiderea procedurii de faliment în cazul Asigurare – Reasigurare Astra SA.

„Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a luat act de hotărârea instanţei Curţii de Apel Bucureşti, în urma căreia a rămas definitivă hotărârea de intrare în procedură de faliment a companiei Astra Asigurări. Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, sunt întrunite condiţiile pentru ca FGA să poată demara efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări ai Astra Asigurări care au dosare aprobate la plată de către Comisia Specială a Fondului”, au precizat reprezentanţii FGA.

Consiliul ASF a solicitat, la finalul lunii august 2015, intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei, societatea aflându-se în administrare specială.

Conform legii, falimentul unei societăţi de asigurare este hotărât de către o instanţă judecătorească. Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) va efectua plăţile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a încheiat procesul de transfer al dosarelor de daună, al contractelor de asigurare şi al bazelor de date de la Societatea de Asigurare-Reasigurare Astra SA, preluând, la data de 1 octombrie 2015, un număr de 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, şi 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare.

Astfel, în România au fost preluate 1.826.483 de poliţe şi 51.566 de dosare daună; în Germania – 6.128 de poliţe şi 193 de dosare de daună; în Slovacia – 22.752 poliţe şi 642 dosare de daună; în Ungaria – 191.241 poliţie şi 4.809 dosare daună.

Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

 

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele RCA
Asigurări

Tarifele RCA rămân plafonate până la 30 septembrie 2024

Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024,...

casco
Asigurări

Aproximativ 2.000 de notificări de daune în baza polițelor CASCO ca urmare a furtunii de săptămâna trecută

Ca urmare a furtunii de săptămâna trecută, companiile de asigurare membre ale...

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...