Parlamentul va dezbate un proiect de lege ce vizează introducerea cursurilor de condus defensiv pentru şoferii din cadrul companiilor publice sau private.
Proiectul de lege iniţiat de deputaţii Mircea Drăghici şi Alfred Simonis ar urma să modifice Codu Rutier (Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) prin introducerea de cursuri de pilotaj defensiv pentru creşterea siguranţei pe drumurile publice şi reducerea riscului de accidente auto.
Este introdus astfel în legislaţia românească conceptul de „conducere defensivă”. Potrivit iniţiatorilor, acest concept este practicat la scară largă în Uniunea Europeană, state precum Suedia, Olanda, Marea Britanie, Luxemburg sau Franţa având, deja, implementate programe obligatorii de instruire profesională permanentă a conducătorilor auto în vederea conducerii defensive.
Pilotajul defensiv presupune educarea şoferului pentru înţelegerea modului în care maşina se poate comporta în anumite situaţii pentru a putea reacţiona adecvat. Cei care vor face aceste cursuri, de exemplu, vor avea cunoştinţele de bază pentru a şti cum pot preveni situaţiile periculoase în trafic, cum se controlează un derapaj, cum pot acţiona în caz de răsturnare cu maşina, cum se pot elibera din habitaclul unei maşini răsturnate sau cum pot scoate pasagerii dintr-o maşină răsturnată şi avariată pentru a le acorda primul ajutor.
Citiţi articolul integral pe www.zero-accidente.ro
TE-AR MAI PUTEA INTERESA ŞI:
Lucian Bode propune relaxarea condiţiilor de autorizare a instructorilor auto
Municipiul Galaţi va avea şi Variantă de Ocolire, şi Şosea de Centură
Autostrada Sibiu – Piteşti va costa 1,3 mld. euro. Când va fi gata
Comentați?