Programul IMM Leasing va fi lansat în această săptămână

Programul IMM Leasing, de susținere a societăților mici, va fi lansat în această săptămână, potrivit lui Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
ALD

Acesta a explixat că în cadrul programului se acordă o finanțare în leasing în valoare de maxim 5 milioane de lei pe o perioadă de şase ani, cu avans zero şi perioadă de graţie între 3 şi 12 luni. Dobânda este subvenţionată 50% de către Fondul Naţional de Garantare din fondurile Ministerului Finanţelor Publice.

”Pentru acest program am încheiat deja convenţii cu 12 instituţii financiare nebancare, adică firmele de leasing. Întreprinzătorii se pot duce la aceste instituţii pentru a accesa leasingul de echipamente. Prin acest program se pot achiziţiona şi utilaje second hand”, a spus Dumitru Nancu.

Programul „IMM Leasing de echipamente şi utilaje” are rolul de a susţine IMM, prin acordarea de facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia operatorilor de leasing financiar a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing destinate achiziţionării de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităţilor IMM-urilor, precum şi companiilor afiliate acestora, care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi.

Facilităţile oferite prin programul guvernamental sunt de natura subvenţiei de dobândă în procent de până la 50%, subvenţionarea în procent de 100% a comisionului de administrare datorat FNGCIMM şi a comisionului de risc datorat Ministerului de Finanţe, precum şi garantarea de către stat în procent de 60%, respectiv 80% din finanţările de tip leasing financiar, în funcţie de categoria bunurilor achiziţionate. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate care pot fi acordate unui singur beneficiar va fi de 5.000.000 lei, iar perioada şi modalitatea de rambursare a finanţărilor, vor fi stabilite de finanţatori, conform normelor şi reglementărilor interne.

Durata finanţărilor de tip leasing este de maxim 72 de luni, iar avansul solicitat este cuprins între 0% şi 20%, în funcţie de opţiunea beneficiarului, din valoarea de achiziţie a bunului finanţat (exclusiv TVA).

 

CITEȘTE ȘI:

Cluj Napoca este cel mai atractiv oraș din România. Sondaj

Cât de (ne)mulțumiți sunt românii despre starea străzilor din orașul lor

Kia Sportage 2022 – schimbare de mentalitate

 

 

Adaugati comentariu