Advertisement

salariile brute
Home Miscellanea Financiar Programul de guvernare. Cât vor crește salariul minim, pensiile și alocațiile pentru copii

Programul de guvernare. Cât vor crește salariul minim, pensiile și alocațiile pentru copii

De la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut va crește la valoarea de 2.550 de lei, alocațiile pentru copii vor fi majorate potrivit etapelor deja stabilite, iar punctul de pensie va ajunge la un nivel de 1.586 de lei, se arată în Programul de guvernare depus în Parlament de prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă.

Pentru salariul minim, documentul menţionează şi limitarea duratei de aplicare a acestuia pentru o persoană la maximum 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.

De asemenea, programul de guvernare prevede negocieri cu sindicatele şi patronatele în vederea stabilirii unui mecanism predictibil de creştere pentru salariul minim pe economie.

În ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii, documentul prevede continuarea implementării etapelor de creştere a sumelor începând cu 1 ianuarie 2022, astfel: alocaţiile pentru copii cu vârste între 0-2 ani şi handicap vor creşte la 600 de lei, iar alocaţia pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei.

Programul de guvernare al coaliţiei PSD-PNL-UDMR mai prevede și majorarea punctului de pensie la 1.586 de lei de la 1 ianuarie 2022.

Totodată, documentul prevede creşterea indemnizaţiei sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 2022, şi implementarea unor măsuri pentru susţinerea pensionarilor cu venituri reduse pentru ca aceştia să poată depăşi perioada de iarnă a anului 2022.

Referitor la recalcularea pensiilor, în programul de guvernare se precizează că „vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea unor indicatori clari de performanţă pentru toate casele de pensii. De asemenea, va creşte nivelul de informare a pensionarilor şi accesul acestora la dosarele de pensii în format digital, ca parte a programului de furnizare a serviciilor destinate pensionarilor indiferent de locul de reşedinţă”

În ceea ce priveşte răspunsul la aşteptările de prelungire a vieţii active şi de creştere a cuantumului pensiei, în document se mai menţionează că „este în curs de adoptare cadrul legal care să permită opţiunea persoanelor care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare să rămână active după vârsta legală de pensionare”.

Programul de guvernare depus marţi la Parlament include creşterea contribuţiilor către pilonul obligatoriu de pensii administrate privat, Pilonul 2, de la 3,75% la 4,75% până în anul 2024.

Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt: creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024.

Pe subiectul pensiilor de serviciu, documentul prevede recalcularea acestora pe principiul contributivităţii, cu respectarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

„În ceea ce priveşte cele 6 categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale”, conform programului de guvernare.

Pe lista măsurilor referitoare la pensiile private, documentul mai menţionează: „promovarea unor soluţii legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private; promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private); flexibilizarea şi dezvoltarea legislaţiei privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative şi crearea de noi produse de acest tip.”

 

CITEȘTE ȘI:

Munca la distanță a crescut productivitatea, dar a determinat și un record de demisii la nivel global

Licitație pentru documentația destinată Variantei Ocolitoare Iași Est. Cine sunt ofertanții

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Exporturile
FinanciarTransporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 4,2% în primele 10 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 4,2% în primele 10...

riscuri
FinanciarMacroeconomie

Principalele riscuri pentru România în 2025: majorarea taxelor, recesiunea, dezinformarea şi conflictele armate

Principalele riscuri pentru România în 2025 sunt atât economice, majorarea taxelor şi...

Exporturile de mijloace de transport
FinanciarTransporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 3,7% în primele 9 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 3,7% în primele 9...