Advertisement

Salariul de bază minim brut
Home Administrare flote Juridic Pentru neplata salariilor la timp, angajatorul este amendat cu 10.000 lei/salariat. Modificarea Codului Muncii

Pentru neplata salariilor la timp, angajatorul este amendat cu 10.000 lei/salariat. Modificarea Codului Muncii

Pentru întârzierea de la plata salariilor cu mai mult de o lună, angajatorii pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul.

Prevederea este cuprinsă în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 117/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 951 din 05 octombrie 2021, în vigoare de la aceeași dată.

Astfel, încălcarea de către angajator a obligaţiei prevăzute la art. 166 alin. (1) din Codul Muncii (care stabilește că salariul se plătește în bani cel puţin o dată pe lună) cu mai mult de o lună, de la data de plată a salariului, stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în regulamentul intern reprezintă contravenție și este sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul, cu excepţia situaţiei în care angajatorul se află sub incidenţa Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă.

OUG 117/2021 a adus și alte modificări Codului Muncii, printre care se numără și introducerea noţiunii de muncă subdeclarată, care reprezintă acordarea unui salariu net mai mare decât cel constituit și evidenţiat în statele de plată a salariilor și în declaraţia lunară privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit și evidenţa nominală a persoanelor asigurate, transmisă autorităţilor fiscale. Contravenţia, nou introdusă în Codul Muncii, este sancţionată cu amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situaţie, fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 lei.

Totodată, a fost extins termenul în care munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite la următoarele 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia. Reglementarea anterioară prevedea 60 de zile.

Ca urmare a modificării Codului Muncii, cuantumul amenzii cu care este sancţionată fapta de primire la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi cu depășirea duratei timpului de muncă stabilită în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial a crescut de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăși valoarea cumulată de 200.000 lei.

 

CITEȘTE ȘI:

Licitație pentru documentația destinată Variantei Ocolitoare Iași Est. Cine sunt ofertanții

Modificarea Codului Rutier. Prag intermediar de 70 km/h pentru sancționarea depășirilor de viteză

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...