Procedura pentru şomaj tehnic a fost simplificată. Plăţile se vor face în 15 zile

Toţi angajatorii care au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, având în vedere efectele epidemiei cu noul coronavirus, se califică pentru primirea ajutorului de şomaj tehnic. În acelaşi timp, procedura de acces la fondurile puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic a fost simplificată.şomaj tehnic

Astfel, măsura poate fi aplicată de IMM-uri, companii mari, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajaţi cu contracte individuale de muncă.

„Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile şi toţi angajaţii cu contract individual de muncă, care sunt afectaţi în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus”, a precizat Ionel Dancă, şeful Cancelariei Guvernului.

Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgenţă, respectiv de la intrarea în vigoare a decretului privind starea de urgenţă, 16 martie, până la finele acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire în funcţie de evenimente, de evoluţia situaţiei din ţară şi dacă situaţia de urgenţă va fi prelungită.

Totodată, procedura de acces la fondurile puse la dispoziţie de stat pentru plata şomajului tehnic a fost simplificată, iar plata se va realiza în maximum 15 zile de la depunerea documentelor la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

„Pentru solicitările adresate de companiile a căror activitatea a fost încheiată ca urmare a deciziilor autorităţilor, respectiv pentru companiile a căror activitate este afectată de această epidemie total sau parţial, pe baza unei cereri însoţite de o declaraţie simplă, la care se ataşează lista angajaţilor pentru care deja s-a dispus măsura întreruperii temporare a activităţii, în sensul de intrare în şomaj tehnic, se pot depune documentele la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă astfel încât să poată beneficia de fondurile alocate de Guvern pentru aceste costuri. Procedura a fost simplificată şi în sensul reducerii termenului până la care se efectuează plăţile, respectiv de îndată ce actele sunt depuse la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, în maximum 15 zile spre deosebire de prevederea iniţială care se referea la 30 de zile agenţiile vor efectua plăţile pentru angajator”, a arătat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Ea a subliniat că primul pas pe care trebuie să îl facă fiecare angajator este să îşi pregătească documentele astfel ca, la începutul lunii aprilie, pentru perioada 16 – 31 martie, să aibă documentele gata, să le prezinte la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă în vederea efectuării plăţilor.

Totodată, Violeta Alexandru a explicat că angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plăţile pentru şomaj tehnic.

„Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 – 16 aprilie”, a mai spus ministrul Muncii.

 

CITEŞTE ŞI:

Rovinieta NU se prelungeşte automat în perioada stării de urgenţă

Dovezile înlocuitoare cu drept de circulaţie ale permisului de conducere, prelungite din oficiu

Certificat de Situaţie de Urgenţă sau Aviz de forţă majoră. Care este diferenţa

Adaugati comentariu