Strategia Naţională a Hidrogenului
Home Piaţa auto Flotă verde Primul proiect legislativ pentru hidrogenul verde și reducerea emisiilor de carbon

Primul proiect legislativ pentru hidrogenul verde și reducerea emisiilor de carbon

Prima inițiativă legislativă destinată proiectelor bazate pe hidrogenul verde a fost depusă, miercuri, în Parlament, atestând importanţa acestui vector de energie în procesul de decarbonizare şi atingerea independenţei energetice a ţării, a anunțat deputata Oana Ozmen.

”Depăşirea dependenţei de combustibilii fosili presupune atingerea unui mix energetic echilibrat, în care utilizarea hidrogenului capătă proporţii. Pentru a încuraja industria în tranziţia energetică, în calitate de Raportor al Grupului de Lucru pe hidrogen din Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, am avansat spre dezbatere şi adoptare proiectul privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi al transporturilor”, a explicat Oana Ozmen, iniţiatoarea proiectului.

Potrivit acesteia, există o listă lungă de nevoi în domeniul politicilor publice, economice şi cerinţelor tehnologice în vederea dezvoltării unui cadru sustenabil, bazat pe hidrogenul verde. Prin iniţiativa propusă, apreciem că primul pas a fost îndeplinit, facilitând astfel conturarea unui cadru mai amplu, robust în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi siguranţa în materie de energie.

Deputata a mai arătat că proiectul a fost depus ca urmare a consultării pe parcursul unui an de zile a tuturor experţilor din mediul academic, privat şi non-guvernamental, în colaborare cu experţii din Ministerul Energiei şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în acest domeniu, precum ANRE.

Acest proiect de lege este coordonat cu Strategia Naţională de Hidrogen în curs de elaborare, cât şi cu strategiile europene pentru dezvoltarea hidrogenului şi a Repower EU care prevede un consum de 20 MT de hidrogen verde în Europa în 2030.

”Prioritatea proiectului este să promoveze hidrogenul verde, crescând astfel capacitatea de producţie de energie în ţară şi întărind securitatea energetică a României. În acelaşi timp, România se bucură de acces atât la energie cu emisii scăzute de carbon din surse nucleare, cât şi de resurse de gaz natural. Proiectul are ca scop atingerea ţintelor stabilite prin PNRR privind reglementarea pieţei hidrogenului în România”, a conchis Oana Ozmen.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Contracte semnate pentru construcția celor 3 loturi ale Autostrăzii Bacău-Pașcani

ASF a sancționat în ianuarie două societăți de pe piața de asigurări

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Flotă verdePiaţa auto

Ford E-Transit, actualizări importante

Ford Pro introduce opțiunea de autonomie extinsă pentru E-Transit și crește versatilitatea...

Carlos Tavares
Flotă verde

Carlos Tavares: ”Mașina electrică poate fi o soluție pentru unele societăți, dar nu pentru toate”

Carlos Tavares, CEO Stellantis, și-a reiterat punctul de vedere conform căruia mașina...

Flotă verde

Helixx deschide programul de abonamente

Helixx, o companie globală de tehnologie axată pe revoluționarea fabricării vehiculelor electrice...

Opel Movano
Flotă verdeVehicule comerciale uşoare

OPEL MOVANO. Electric, inovativ, eficient

Noua generație a lui Movano păstrează atributele deja cunoscute și vine, în...