Primul aviz favorabil pentru bugetul Transporturilor

Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor a primit aviz favorabil în şedinţa comisiilor reunite pentru transporturi, în forma transmisă de Guvern.



restituirea taxelor auto

Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 11 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere.

Cele 187 de amendamente primite vor fi trimise comisiilor reunite pentru buget-finanţe, iar fiecare iniţiator îşi va susţine amendamentul, conform unei propuneri a preşedintelui Comisiei pentru transporturi şi energie din Senat, Butunoi Ionel-Daniel Butunoi.

Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, nu a participat la şedinţa reunită a comisiilor pentru Transport, surse parlamentare arătând că a fost la o întâlnire cu Banca Mondială, împreună cu premierul, pentru a discuta oportunitatea finanţării unor autostrăzi în România.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Transporturilor va primi bani mai mulţi decât anul acesta, iar investiţiile publice în infrastructura rutieră vor fi susţinute din fonduri europene.

Bugetul de stat pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 5,5%, PIB de 907,852 miliarde de lei, inflaţie medie anuală de 3,1% şi un curs mediu de 4.55 lei/euro.

Astfel, în proiect, Ministerului Transporturilor îi sunt alocate 9,132 miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu 0,9% faţă de 2017, şi 30,911 miliarde de lei, credite de angajament.

Pe de altă parte, Guvernul se angajează (din nou) în susţinerea investiţiilor publice, cheltuielile pentru 2018 urmând să însumeze 38,5 miliarde lei, aproximativ 4,2% în PIB. Pentru 2020, acestea vor creşte la 53,3 miliarde lei, iar pentru 2021, estimarea este de 54,4 miliarde lei şi o pondere în PIB de 4,8% din PIB, cu 0,6 puncte procentuale în plus faţă de 2018.

Potrivit autorităţilor, va fi avută în vedere în special consolidarea investiţiilor din infrastructura de transport, urmând ca pentru proiectele prevăzute de Master Planul General de Transport să asigure premisele necesare creşterii absorbţiei fondurilor europene.

Totodată, pentru dezvoltarea infrastructurii pe toate modurile de transport, autorităţile vor apela la Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii – FESI, care sprijină investiţiile destinate construirii/modernizării reţelelor TEN-T rutiere şi feroviare, precum şi dezvoltării unui sistem de transport multimodal, de calitate şi eficient.

Pentru infrastructura rutiera, proiectele prioritare ale Ministerului Transporturilor pana in 2020, sunt:

  • continuarea lucrarilor la autostrada Constanta – Nadlac (Coridor IV);
  • finalizarea autostrazii Lugoj – Deva;
  • finalizarea lucrarilor la autostrada Transilvania;
  • autostrada Sibiu – Pitesti;
  • finalizarea autostrazii Sebes – Turda
  • realizarea coridoarelor de legatura cu autostrazile, prin intermediul drumurilor europene si drumurilor expres
  • continuarea programului de constructie a variantelor de ocolire (ex: Suceava,Targu Mures, Bacau, Carei, Targu Jiu, Caracal, Comarnic, Busteni, Campina, Mihailesti, Sacuieni)
  • reabilitare poduri si pasaje
  • modernizare Transfagarasan si Transalpina.

 

 

Adaugati comentariu