Prețurile petrolului au crescut după ce câțiva dintre cei mai mari exportatori mondiali au anunțat reduceri surprinzătoare ale producției. Prețul țițeiului Brent se tranzacționează aproape de 85 de dolari pe baril, după ce a urcat cu aproape 6%.
Economiștii au avertizat că prețurile mai mari ale petrolului ar putea îngreuna scăderea costului vieții, însă nu se așteaptă la o scumpire a carburanților decât dacă prețurile mai mari al petrolului se mențin timp de câteva zile.
Prețurile țițeiului Brent au crescut după ce Arabia Saudită, Irak și mai multe state din Golf au anunțat duminică că reduc producția cu peste 1 milion de barili pe zi.
În plus, Rusia a declarat că va prelungi reducerea cu jumătate de milion de barili pe zi până la sfârșitul anului.
Prețurile petrolului au urcat vertiginos când Rusia a invadat Ucraina, dar acum au revenit la niveluri anterioare începerii conflictului.
Cu toate acestea, SUA au cerut producătorilor să mărească producția pentru a scădea prețurile energiei. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a declarat, citat de BBC: „Nu credem că reducerile sunt recomandabile în acest moment, având în vedere incertitudinea pieței – și am clarificat acest lucru”.
Prețurile ridicate ale energiei și carburanților au contribuit la creșterea inflației, punând presiune asupra finanțelor multor gospodării.
Yael Selfin, economist-șef la KPMG, a avertizat că majorarea prețului petrolului ar putea îngreuna lupta pentru reducerea inflației.
Reducerea producției este realizată de membrii producătorilor de petrol OPEC+. Grupul reprezintă aproximativ 40% din toată producția mondială de țiței.
Arabia Saudită reduce producția cu 500.000 de barili pe zi, iar Irakul cu 211.000. Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Algeria și Oman fac și ele reduceri.
Un oficial al ministerului saudit al energiei a declarat că această mișcare este „o măsură de precauție menită să susțină stabilitatea pieței petrolului”.
Nathan Piper, un analist independent pentru piața petrolui, a declarat pentru BBC că decizia OPEC+ pare a fi o încercare de a menține prețul petrolului la peste 80 de dolari pe baril pe termen mediu, având în vedere că cererea ar putea fi afectată de slăbirea economiei globale, iar sancțiunile au avut un „impact limitat” asupra restricționării livrărilor de petrol rusești.
CITEȘTE ȘI:
Cristian Pistol, CNAIR: ”Paşi importanţi pentru construcţia Autostrăzii Unirii A8”
DRDP Buzău va reabilita Viaductul Grămăticu, situat pe DN 10
Comentați?