Advertisement

Prețurile petrolului
Home Administrare flote Carburanţi Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna septembrie, pentru prima dată în 2023, după ce au crescut cu aproape 30% din iunie, pe fondul reducerilor de producție din Rusia și Arabia Saudită și a cererii în creștere din China.

Cotația țițeiul Brent, de referință în Europa, a urcat săptămâna trecută la cel mai înalt nivel din ultimele 10 luni, de aproape 94 de dolari/baril, de la 72 de dolari/baril, cel mai scăzut punct din iunie – îndreptându-se spre cea mai mare creștere trimestrială de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cotația țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pentru piața SUA, a urcat de la 67 de dolari/baril la 90 de dolari/baril în aceeași perioadă.

Ambele prețuri de referință au crescut cu aproximativ 4% pe săptămână.

La începutul acestei luni, Arabia Saudită a extins reducerile combinate de 1,3 milioane de barili pe zi (bpd) până la sfârșitul anului, accelerând reducerea stocurilor globale.

Reducerile de aprovizionare de către Rusia pentru a crește prețurile au susținut, de asemenea, eforturile altor țări OPEC de a împinge prețurile la 100 de dolari/baril.

Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a avertizat săptămâna trecută că reducerile făcute de cei doi lideri ai OPEC+ ar crea un „deficit semnificativ de aprovizionare”, care reprezintă o amenințare considerabilă pentru volatilitatea continuă a prețurilor.

Raportul a fost lansat la doar o zi după ce OPEC a anunțat că piața se confruntă cu un deficit de peste 3 milioane bpd în următorul trimestru, ceea ce ar putea duce la cea mai importantă lipsă de aprovizionare din mai bine de un deceniu.

Arabia Saudia și partenerii săi din OPEC sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că IEA a prognozat că cererea de petrol va atinge vârful înainte de 2030, unii analiști indicând chiar înainte de 2026, prin trecerea rapidă la surse regenerabile.

Creșterea prețului petrolului și a cererii din partea economiei chineze, cel mai mare importator de țiței din lume, sunt de așteptat să întunece perspectivele băncilor centrale și misiunea lor de a reduce ratele inflației, care sunt încă cu mult peste nivelul țintă de 2%.

Scăderea prețului petrolului a jucat un rol important în scăderea inflației în primul semestru din 2023, dar acum este de așteptat ca scumpirea acestuia să acționeze ca o frână în a doua jumătate a anului și în 2024.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

În sectorul 3, conducătorii auto pot achiziționa abonamente pentru parcare pe timp de zi

Din ce în ce mai multe mașini vechi circulă pe șoselele din Germania. Analiză Deutsche Bank

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

ANPC a decis închiderea, temporară, a patru benzinării din rețeaua Lukoil

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început o amplă acţiune de control,...

mol
Carburanţi

Grupul MOL își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon printr-o tranziție inteligentă

Grupul MOL și-a actualizat strategia pe termen lung, Shape Tomorrow, și își...

OMV-Petrom
Carburanţi

ANPC a decis închiderea temporară a 11 staţii de carburant din reţeaua OMV-Petrom

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis închiderea temporară a 11 staţii...

Combustibilii sintetici
Carburanţi

Combustibilii sintetici pot fi doar o soluție de nișă pentru autoturisme. Analiză Deutsche Bank

Deși pot fi considerați o soluție ecologică pentru călătoriile pe distanțe lungi...