Advertisement

scumpirea
Home Administrare flote Carburanţi Preţul petrolului rămâne scăzut, dar românii n-au motive de bucurie

Preţul petrolului rămâne scăzut, dar românii n-au motive de bucurie

Preţul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri „excepţional de mici”, în pofida unor episoade de volatilitate. Din păcate, analiştii companiei Tradeville prognozează că aprecierea dolarului american în raport cu moneda naţională, până la un nivel de 4,5 lei/dolar, nu va aduce şi aşteptatele ieftiniri ale carburanţilor.

Exceptând unele episoade punctuale de volatilitate, preţul petrolului va rămâne în 2016 la niveluri „excepţional de mici”, după ce a atins recent cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global în continuare sumbre, cu un exces uriaş de producţie şi cerere care rămâne mediocră, se arată în analiza companiei specializate în investitţii financiare, Tradeville.

„De altfel, toate mărfurile industriale evoluează prost pentru că lumea emergentă, cel mai important cumpărător în ansamblu, se confruntă cu condiţii economice şi financiare tot mai adverse. Până când economiile emergente, în special China, nu îşi revin cu adevărat, este puţin probabil să asistăm la o creştere notabilă şi de durată a cotaţiilor mărfurilor industriale”, mai arată analiştii Tradeville.

Aceştia atrag însă atenţia că, pentru consumatorul român, totuşi, preţuri mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste bună în sine, câtă vreme dolarul american în care sunt denominate importurile acestora va continua să se aprecieze.

Potrivit specialiştilor companiei, la nivel global, în 2016, dolarul american va continua să se aprecieze atât în raport cu valutele majore, cât şi cu cele emergente şi de frontieră, pe fondul revenirii economiei americane şi a majorării dobânzilor de către Rezerva Federală, în contrast major mai ales cu economia chineză, care continuă să alunece.

„Atâta timp cât cursul EUR/RON rămâne stabil, în linia a ceea ce am văzut după 2009, o depreciere posibilă a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a dolarului american în faţa leului românesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,5 în prima jumătate a acestui an”, se precizează în analiză.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MOL
BusinessCarburanţi

Grupul MOL își menține stabilitatea operațională, în ciuda condițiilor dificile de pe piață în 2024

Grupul MOL a anunțat, vineri, rezultatele financiare pentru întregul an, precum și...

e-combustibilii
Carburanţi

E-combustibilii sunt mai scumpi, ineficienți și dăunători mediului? Meta-studiu Alianța pentru Climă din Germania

E-combustibilii sunt prea scumpi, ineficienți și nu sunt disponibili în cantități suficiente...

Grupul MOL
Carburanţi

Grupul MOL a testat cu succes producția de combustibili sustenabili HVO ȘI SAF

Grupul MOL a produs un carburant diesel care conține ulei vegetal hidrotratat...