Preţul petrolului ar putea urca la 185 de dolari/baril în acest an. Estimare JP Morgan

Preţul petrolului a continuat să crească luni dimineață, în contextul în care piața a reacționat la întreruperile în aprovizionare cauzate de invazia Ucrainei de către Rusia și de posibilitatea interzicerii de către UE și SUA a importurilor de țiței și gaze naturale rusești.Prețurile petrolului

Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate (WTI), indicatorul de referință al petrolului din SUA, au crescut cu aproape 9%, până la 126,05 dolari pe baril. La un moment dat, preţul petrolului WTI a urcat duminică seara, pentru scurt timp, chiar la 130,50 dolari/baril, cel mai mare nivel din iulie 2008.

Indicatorul de referință internațional, țițeiul Brent, a crescut cu 9,9%, până la 129,75 dolari/baril. Peste noapte, preţul petrolului Brent a atins, la rândul său, un maxim de 139,13 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie 2008.

„Prețurile petrolului cresc în perspectiva unui embargo complet al petrolului și produselor rusești”, a explicat analistul John Kilduff de la Again Capital.

”SUA și aliații săi iau în considerare interzicerea importurilor de petrol și gaze naturale din Rusia”, a declarat, duminică, secretarul de stat Antony Blinken, într-un interviu pentru CNN.

„Discutăm acum cu partenerii și aliații noștri europeni pentru a analiza într-un mod coordonat perspectiva interzicerii importului de petrol rusesc, asigurându-ne totodată că există încă o aprovizionare adecvată de petrol pe piețele mondiale”, a spus oficialul american.

Între timp, președinta Camera Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a transmis o scrisoare colegilor săi democrați, în care arată că se „studiază o legislație puternică” pentru a interzice importul de petrol rusesc – o mișcare care ar „izola și mai mult Rusia de economia globală”.

„Proiectul nostru de lege ar interzice importul de petrol și produse energetice rusești în Statele Unite, ar anula relațiile comerciale normale cu Rusia și Belarus și ar face primul pas pentru a refuza Rusiei accesul la Organizația Mondială a Comerțului. De asemenea, am împuternicit Executivul să majoreze tarifele la importurile rusești”, a mai arătat Nancy Pelosi.

În timp ce sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au permis până acum comerțul cu energie al țării să continue, majoritatea cumpărătorilor evită deja produsele rusești. Analiștii JPMorgan consideră că 65% din petrolul rusesc este în căutare de cumpărători.

Potrivit acestora, preţul petrolul ar putea urca la 185 de dolari/baril în acest an.

 

CITEȘTE ȘI:

A fost semnat contractul pentru reabilitarea a 53 de km din DN 6 Alexandria – Craiova

Comisia Europeană înființează centre logistice de urgență pentru a distribui ajutorul necesar Ucrainei

 

Adaugati comentariu