Românii au putut să-şi cumpere, în 2015, o maşină second hand în aceleaşi condiţii de marcă, configuraţie, vechime şi kilometraj cu circa 4% mai ieftin decât în 2014, conform unei analize realizată de VeziCatFace.ro.
Preţul maşinilor pe benzină a suferit o scădere ceva mai accentuată (5,2%) decât cel al maşinilor pe diesel (3,1%).
Raportat la nivel de top 10 cele mai căutate mărci auto în 2015, cea mai mare scădere de preţ faţă de 2014 a înregistrat-o Volkswagen, conform unei analize realizată de platforma auto VeziCatFace.ro. Au urmat mărcile franceze Peugeot (6,3%) şi Renault (5,7%). Pe locurile următoare în topul scăderilor de preţ s-a aflat Opel (5,5%) şi Skoda (5,1%).
De cealaltă parte, maşinile second hand marca Mini şi Porsche au înregistrat o creştere în 2015 faţă de 2014 cu 1,9% şi, respectiv, 1%.
Calculele noastre arată că, pentru maşinile mai vechi de 5 ani, diferenţa de preţ între modelele pe benzină şi cele pe diesel se atenuează semnificativ. În acest context, opţiunea pentru un motor pe diesel este net mai favorabilă atunci când se ia în calcul consumul de combustibil pe perioada deţinerii autoturismului respectiv. Piaţa trebuia cumva să regleze această anomalie şi asta s-a făcut prin scăderea mai accentuată a autoturismelor rulate cu motoare pe benzină. Probabil vom vedea aceeaşi tendinţă şi în anii următori”, a spus directorul de dezvoltare al VeziCatFace.ro, Alexandru Govoreanu.
Din top 10 cele mai căutate modele de maşini second hand din România, Volkswagen Passat a avut cea mai mare scădere de preţ în 2015, respectiv 7,2%. Pe locurile următoare s-au clasat Ford Fiesta, cu 6,8%, şi Volkswagen Golf, cu 6,3%.
În mod neaşteptat, scăderea preţurilor la modelele cele mai populare de la Volkswagen nu se datorează motoarelor pe diesel, aşa cum s-ar fi putut spune în urma scandalului Diesel Gate, ci în special motoarelor pe benzină. Astfel, s-a ajuns ca un Volkswagen Golf cu 8 ani vechime şi motor pe benzină să coste în 2015 cu 250-300 euro mai puţin decât în 2014. În paralel, un Golf pe diesel cu o vechime de 8 ani a costat, în 2015, cu doar 150 — 200 euro mai puţin în medie faţă de 2014, relevă datele analizei.
Comentați?