Amenzile auto ar putea creşte din luna mai 2016

Guvernul a înaintat un proiect de hotărâre privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei, începând de la 1 mai, dar şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim şi de inflaţie, propunere cu care sindicate sunt de acord.  Drept consecinţă, şi amenzile de circulaţie vor creşte.
transport

Potrivit Codului Rutier, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară. Ultima  majorare a fost efectuată la 1 iulie, când, odată cu majorarea salariului minim brut pe ţară de la 975 lei  la 1.050 de lei, punctul de amendă a crescut proporţional, de la 97,5 lei la 105 lei.

Consiliul Economic şi Social s-a întrunit, marţi după-amiază, pentru a aviza proiectul de hotărâre a Guvernului privind creşterea salariului minim la 1.250 de lei începând de la 1 mai, în condiţiile în care miercuri, în ultima şedinţă a Guvernului, ar trebui adoptat acest act normativ.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a precizat că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare marţi dimineaţă, iar această propunere este agreată de sindicalişti pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei.

 

Potrivit datelor Inspecţiei Muncii, în prezent există aproximativ 129.950 de salariaţi activi cu un  salariu de 1.200 de lei şi 1.372.171 de salariaţi activi cu salariu de 1.050 de lei.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat recent că o majorare a salariului minim pe economie  trebuie corelată cu efectuarea unui studiu de impact care să analizeze efectele unei astfel de decizii în  sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat în primul trimestru al anului 2016. În context, Dragu a arătat  că o creştere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus în sectorul public în  condiţiile în care salariile au fost deja majorate cu 10% până la 25%.

Guvernul a decis, recent, să îngheţe, deocamdată, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, deşi  vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.

 

 

Adaugati comentariu