Advertisement

combustibilul
Home Administrare flote Carburanţi Preţul carburanților la pompă va fi compensat cu 50 de bani/litru pe o perioadă de 3 luni

Preţul carburanților la pompă va fi compensat cu 50 de bani/litru pe o perioadă de 3 luni

De la 1 iulie, preţul carburanților la pompă va fi compensat cu 50 de bani/litru, jumătate din această reducere urmând să fie decontată de stat, a anunţat prim-ministrul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, o astfel de măsură a fost aplicată și de alte state europene, precum Spania și Franța.

„Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se aplică direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură”, a declarat Ciucă, joi, la Palatul Victoria.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort.

Potrivit premierului, măsura privind compensarea de 50 de bani la preţul carburanților va fi aplicată timp de trei luni, la finalul perioadei de compensare, Guvernul urmând să analizeze, dacă va fi necesar, un set nou de măsuri

„Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil. Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de două miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat”, a adăugat Nicolae Ciucă.

În acest context, premierul a mai arătat că Executivul are, de asemenea, la îndemână „un instrument util”, respectiv ordonanţa de combatere a efectelor speculative. „Prin acestea vom asigura un nivel ridicat de protecţie a consumatorilor împotriva creşterilor nejustificate ale preţurilor”, a susţinut prim-ministrul.

Acesta consideră că măsurile adoptate de Guvern şi care fac parte dintr-un mecanism eficient pentru următoarele 3 luni nu afectează în niciun fel bugetul de investiţii. fiind păstrată ţinta de 7% din PIB pentru investiţii, respectiv 88 de miliarde de lei.

Premierul a mai anunţat că Guvernul va intensifica eforturile pentru a absorbi banii din fonduri europene, atât prin cadrul multianual cât şi prin PNRR.

 

CITEȘTE ȘI:

Vânzarea poliţelor sub tariful notificat, printre cauzele falimentului City Insurance. Raport CITR

Ce este sistemul UE de comercializare a cotelor de emisii?

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MOL
BusinessCarburanţi

Grupul MOL își menține stabilitatea operațională, în ciuda condițiilor dificile de pe piață în 2024

Grupul MOL a anunțat, vineri, rezultatele financiare pentru întregul an, precum și...

e-combustibilii
Carburanţi

E-combustibilii sunt mai scumpi, ineficienți și dăunători mediului? Meta-studiu Alianța pentru Climă din Germania

E-combustibilii sunt prea scumpi, ineficienți și nu sunt disponibili în cantități suficiente...

Grupul MOL
Carburanţi

Grupul MOL a testat cu succes producția de combustibili sustenabili HVO ȘI SAF

Grupul MOL a produs un carburant diesel care conține ulei vegetal hidrotratat...

Carburanţi

Autostrada București – Ploiești: OMV Petrom a câștigat licitația pentru construirea de benzinării

Compania OMV PETROM MARKETING a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru contractele de...