Advertisement

sistemului fiscal
Home Administrare flote Fiscalitate Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a promulgat Codul Fiscal, precizând totodată că l-a trimis
Legislativului spre reexaminare din două motive, unul fiind legat de faptul că nu avusese loc o
dezbatere aprofundată pe această temă.

„După părerea mea, nu avusese loc o dezbatere publică aşa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe  mai multe faţete, este nevoie de o dezbatere aprofundată, la care participă toţi actorii implicaţi şi  informaţi. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civilă s-a dezbătut înainte de  prima aprobare foarte puţin Codul fiscal. Am considerat că aşa nu este bine şi este nevoie de o  dezbatere mai amplă. Acest lucru, după retrimitere, s-a şi întâmplat şi pot să spun că dezbaterea care a  avut loc după retrimitere a fost pe măsura aşteptărilor. Bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa  consider că a fost în regulă”, a afirmat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul că  măsurile propuse în acest act normativ nu erau potrivite.

„Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal în Parlament a fost legat de ceea ce am  putea să numim responsabilitate. Am vrut să se analizeze foarte bine şi să se ajungă la concluzia  potrivită cu acest Cod fiscal, având în vedere că varianta iniţială a propus o relaxare fiscală pe care am considerat-o prea abruptă, prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată mi s-au părut nepotrivite.  Însă nu am considerat că este rolul meu, al preşedintelui, să spun în spaţiul public ce măsuri trebuie să  rămână, ce măsuri nu e bine să rămână în vigoare. De aceea nu am apărut în această dezbatere şi nu  am exprimat punctul meu de vedere intenţionat, fiindcă am vrut ca acest lucru să îl facă specialiştii, ceea ce s-a şi întâmplat”, a precizat Klaus Iohannis.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat în urma cererii şefului statului, a trecut joi de Parlament. Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, aprobat legea cu 279 voturi „pentru”, 8 „împotrivă” şi 5 abţineri. Anterior, luni, proiectul a fost adoptat şi de Senat.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizează:

  • reducerea cotei TVA de la 24% la 20% începând de la 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19% începând de la 1 ianuarie 2017;
  • eliminarea impozitului pe construcţii începând de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia construcţiilor agricole, caz în care eliminarea impozitului se aplică din 2016;
  • eliminarea supraaccizei la carburanţi de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusă în Codul fiscal prevederea potrivit căreia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500 la sută a impozitului pe clădirile şi terenurile neîngrijite, aceasta aplicându-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite, precum şi procedura de aplicare se adoptă prin hotărârea consiliului local. Clădirile şi terenurile încadrate la această categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputaţii au introdus, în plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finanţelor care corectează erori de scriere ale Codului fiscal sau acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Taxe vamale suplimentare
Fiscalitate

Donald Trump a impus taxe vamale suplimentare de 25% pentru toate mașinile și componentele auto importate în SUA

Președintele Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv prin care stabilește...

Administrare floteFiscalitate

Bulgaria va scumpi vinietele și va majora taxele de drum de la 1 aprilie

Ministerul Dezvoltării Regionale și Lucrărilor Publice din Bulgaria a propus o creștere...

facilități fiscale
BusinessFiscalitate

Ce fel de facilități fiscale accesează companiile din România? Studiu EY România

Cel mai recent studiu derulat de EY România pe tema accesării de...

Trump
Fiscalitate

Sub presiunea GM, Stellantis și Ford, președintele Donald Trump suspendă taxele vamale pentru Mexic și Canada

Confruntat cu realitatea economică și cu consecințele introducerii taxelor vamale asupra importurilor...