Advertisement

delegare-vs-detasare-cum-se-calculeaza-diurna-floteauto
Home Administrare flote Juridic Delegare vs Detaşare. Cum se calculează diurna

Delegare vs Detaşare. Cum se calculează diurna

Conform prevederilor Codului Muncii, salariaţii care se deplasează în interes de serviciu în ţară sau în
afara acesteia au dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la diurnă.

Diurna este de fapt indemnizaţia de delegare sau detaşare la care are dreptul orice angajat care se deplasează în interes de serviciu în ţară sau în afara acesteia, explică reprezentanţii Accace, companie de consultanţă şi externalizare, prezentă în şapte ţări din Europa Centrală şi de Est.

Diurna are o valoare clară, stabilita în mod expres de lege şi se acordă pe zi calendaristică atât pentru deplasările interne, cât şi cele externe.

Maria Cojocariu, Payroll Manager în cadrul companiei arată că dreptul la diurnă al salariaţilor aflaţi în delegaţie este stabilit prin Codul Muncii, art. 44, punctul (2), astfel: „Salariatul delegat are dreptul la  plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile  prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”, iar cel al salariaţilor detaşaţi prin art. 46, alin.4: „Salariatul detaşat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de detaşare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil”.

delegare-vs-detasare-cum-se-calculeaza-diurna-floteautoConform art. 43 din Codul Muncii, delegarea reprezintă exercitarea temporară de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă, din dispoziţia angajatorului. „Este important să identificaţi corect situaţiile de delegare, considerăm astfel vital de  menţionat că, se considera delegare doar acea deplasare într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 5 km faţă de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă respectivul angajat”, spune reprezentanta Accace. Conform Codului Muncii, se poate delega un salariat pe o perioada maxima de 60 de zile calendaristice in decurs de 12 luni, prelungirea acestei perioade fiind posibila doar cu acordul expres al salariatului si poate fi aplicata pe perioade succesive de maxim 60 de zile.

„Detasarea este un concept distinct, aceasta fiind descrisa de Codul Muncii ca reprezentand actiunea
intreprinsa de companie care se concretizeaza in schimbarea temporara a locului de munca al angajatului la o alta companie. Scopul este ca angajatul sa desfasoare anumite lucrari, sa presteze anumite activitati in folosul companiei la care a fost detasat, pe parcursul perioadei respecive”, explică Maria Cojocaru.

Aceasta avertizează că perioada detasarii nu poate sa fie mai mare de un an. „Ca o exceptie, aceasta poate fi extinsa avand ca ratiune o serie de motive obiective ce impun necesitatea prezentei salariatului respectiv, la compania la care a fost detasat. Extinderea se poate face din 6 in 6 luni, si trebuie sa beneficieze de acordul expres al angajatului detasat”, subliniază reprezentanta Accace.

Inca de la inceputul demersurilor companiei, angajatul poate refuza detasarea dispusa, numai in mod exceptional insa si pentru motive personale temeinice.

Un alt aspect in stransa legatura cu diurna, delegarea si detasarea sunt tichetele de masa. Conform legii acestea nu se pot acorda concomitent cu acordarea diurnei atunci cand un angajat este delegat sau detasat.

Ce valoare are diurna?

Pentru delegarile pe teritoriul Romaniei care au o durata de mai multe zile calendaristice, numarul zilelor de delegatie se calculeaza de la data si ora plecarii pana la data si ora inapoierii mijlocului de transport in localitatea unde salariatul isi are locul permanent de munca. Perioada rezultata se imparte apoi la 24 de ore, iar fiecare interval rezultat semnifica o zi de delegare.

Perioada pentru care se acorda diurna in valuta, pentru delegatiile externe, se determina in functie de mijlocul de transport folosit de angajat. In cazul calatoriilor cu avionul se ia in considerare momentul decolarii avionului, la plecarea in strainatate si momentul aterizarii avionului, la sosirea in tara, impreuna cu aeroporturile care constituie puncte de trecere a frontierei de stat a Romaniei.

„In cazul calatoriilor cu trenul sau masina, este indicat sa luati in considerare momentul trecerii cu trenul sau cu mijloacele auto prin punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei, atat la plecarea in strainatate, cat si la inapoierea in tara. Diurna externa acopera inclusiv costul transportului in interiorul localitatii”, punctează Maria Cojocaru, Payroll Manager Accace.

Pentru fractiunile de timp care nu insumeaza 24 de ore, se acorda 50% din valoarea diurnei pana la 12 ore si 100% pentru perioada care depaseste 12 ore.

Potrivit reprezentantului Accace, ca regulă generală, diurna zilnica se acorda fara exceptie tuturor salariatilor aflati in delegatie/detasare, indiferent de functia pe care acestia o indeplinesc si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

PPE
Juridic

PPE intenționează să revizuiască interdicția privind vânzările de vehicule termice din 2035

Cel mai mare și mai vechi grup parlamentar din Parlamentul European, Partidul...