Persoanele care au un accident auto şi care, pentru constatarea daunei, ar fi trebuit să se adreseze societăţii Astra Asigurări, trebuie să contacteze acum Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) avertizează persoanele respective că nicio altă constatare de daună nu este valabilă, până la informarea consumatorilor în alt fel de către FGA.
„În cazul în care aveţi un accident, trebuie să completaţi o cerere-tip intitulată ”Cererea de deschidere a dosarului de daună” şi să contactaţi FGA. Reprezentanţii Fondului vă vor comunica detaliile programării pentru constatări”, se arată în alerta ASF.
Mai mult, Autoritatea subliniază faptul că aceste constatări pentru posesorii, beneficiarii sau păgubiţii Astra sunt gratuite pentru consumatori. ”FGA acoperă costul constatărilor care se fac de către FGA sau de către firme mandate de FGA. Orice alte promisiuni, cu privire la întocmirea de dosare care ar fi acceptate de către FGA, sunt false dacă firma nu are mandat expres din partea FGA”, se menţionează în documentul ASF.
Autoritatea mai atrage atenţia consumatorilor să nu se lase înşelaţi de aceşti falşi intermediari. ”Recomandăm ca orice caz de acest gen să fie adus în atenţia Poliţiei sau a ASF”, se subliniază în alerta ASF.
În data de 26 august 2015, Consiliul ASF a solicitat intrarea în faliment a societăţii Astra Asigurări, care se afla în administrare specială, şi a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare.
Potrivit preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, impactul despăgubirilor este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguraţilor are aproape un 1 miliard de lei. Acesta consideră că majoritatea clienţilor se încadrează în plafonul de despăgubire în valoare de 450.000 lei de la FGA, la care un asigurat are dreptul.
Potrivit şefului ASF, la 30 iunie 2015, Astra înregistra o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de circa 871 milioane lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 şi un necesar de capital de aproximativ 968 de milioane lei.
ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială a societăţii Astra în februarie 2014, numind firma de consultanţă KPMG Advisory în calitate de administrator special. Planul de redresare a asigurătorului întocmit de KPMG Advisory SRL a fost aprobat de ASF pe 7 aprilie 2014 şi prevedea ca măsură principală pentru restabilirea indicatorilor de prudenţialitate majorarea capitalului social cu o sumă de până la 490 milioane lei pe o perioadă estimată iniţial la aproximativ un an.
A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a Astra Asigurări s-a încheiat în 19 august însă, potrivit KPMG, nu au fost înregistrate subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al societăţii de către investitorii interesaţi.
Astra Asigurări este deţinută de The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider (99% din acţiuni), firme controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.
Comentați?