impactul inflației
Home Administrare flote Fiscalitate Preşedintele, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului: O mega-ţopăială fiscal-bugetară

Preşedintele, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului: O mega-ţopăială fiscal-bugetară

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că măsurile fiscale anunţate de Guvern vor complica problemele în loc să le rezolve, iar pentru promisa creşterea a salariilor nu este nevoie de această „mega-ţopăială fiscal-bugetară”.

„Acest pachet, după părerea mea, nu este clamata revoluţie fiscală, ci cred că se va transforma într-o bulversare fiscală”, a susţinut Iohannis, la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit, şeful statului a susţinut că, la prima vedere, acestea sunt un lucru interesant. El a subliniat că „măsurile mai degrabă complică problemele decât să le rezolve”.

„De exemplu, coaliţia de guvernare PSD – ALDE spune că transferă contribuţiile sociale la angajat, dar vine pe de altă parte cu acea nouă taxă de solidaritate cum au numit-o sau ceva similar de 2,25% care rămâne la angajator. Păi noi transferăm ori nu transferăm? În realitate transferăm parţial”, a spus Klaus Iohannis, citat de Agerpres.

El a arătat că a făcut un calcul, folosind datele comunicate public, pe salariul mediu brut pe economie, care este de 3.329 de lei, iar creşterea prin măsurile anunţate de Guvern ar fi de 3 lei.

„Deci marea revoluţie fiscală făcută de PSD-ALDE aduce unui om care a câştigat sau care câştigă acum 2.335 de lei încă 3 lei în plus. Este caraghios. Nu că e rău că ar câştiga. Şi eu îmi doresc să câştige oamenii mai mult, dar promisiunea PSD – ALDE că, prin transferarea CAS-ului, prin scăderea impozitului pe venit, ar creşte salariul este pur şi simplu falsă. Creşte cu 0,1%, adică cu acei 3 lei, pentru salariul mediu brut. Creşte cu un pic mai mult pentru salariul minim, fiindcă a fost modificat, nu din alte motive. Păi, dacă politica PSD – ALDE vizează sau are ca ultim argument creşterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce este nevoie de această mega-ţopăială fiscal bugetară?”, a afirmat şeful statului.

El a subliniat că există îngrijorări în mediul economic că salariile vor scădea în urma acestor măsuri.

Şeful statului a comentat şi măsura anunţată de Guvern referitoare la scăderea contribuţiilor la pilonul de pensii.

„Nu cred că astfel vom îmbunătăţi pensia românilor. Ceea ce se doreşte va duce implicit la scăderea pensiei aferente Pilonului II şi nu cred că este un lucru bun”, a declarat Iohannis.

El a susţinut că, în opinia sa, măsurile anunţate de Guvern şi calculele făcute sunt „cârpeli”.

Şeful statului a arătat că în privinţa cadrului fiscal-bugetar există multiple preocupări, avertismente, discuţii în spaţiul public şi acţiuni ale sindicatelor.

„Comisia Europeană (…) a declanşat procedura de deviaţie semnificativă în privinţa deficitului bugetar. (…) Adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură cum se spune popular, am pierdut ceea ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate. (…) Această predictibilitate este vitală pentru o economie sănătoasă, la fel cum sustenabilitatea este vitală, adică să avem politici publice şi măsuri care permit o creştere în continuare”, a arătat preşedintele Klaus Iohannis.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

fiscal
Fiscalitate

Cele mai importante propuneri de modificare a Codului Fiscal explicate de consultanții de la Deloitte. Când intră în vigoare

Proiectul de Lege publicat în data de 19 septembrie 2023 privind unele...

impozit special
Fiscalitate

Noile măsuri fiscale. Impozit special pe autoturismele cu o valoare de achiziție individuală de peste 375.000 lei

Persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în...

fiscal
Fiscalitate

ACAROM: Noile măsurile fiscale vor avea un impact negativ asupra sectorului auto național

Asociația Constructorilor de Automobile din România – ACAROM a anunțat, joi, că...

e-Factura
Fiscalitate

E-Factura – următorul pas spre digitalizarea fiscală în România

La finele lunii iulie 2023, Consiliul UE a aprobat derogarea privind adoptarea...