Dezvoltat în Brazilia, produs în India, vândut în Europa. Ford extinde gama de SUV-uri cu EcoSport, primul crossover de oraş al mărcii. Sensibil mai mare şi mai înalt decât Fiesta, acesta pare un candidat ideal pentru flotele urbane.
A fost, odată ca niciodată, un mic Ford Fiesta. Atât de mic, încât clientela Ovalului Albastru a cerut insistent un model mai mare şi mai polivalent. Iar Ford le-a ascultat doleanţele. Pornind de la aceaşi platformă tehnică, ampatamentul (2.519 mm) şi lungimea au fost extinse cu 3 şi 4,8 cm, iar înălţimea cu alţi 15,5 cm. Rezultatul? Nu, nu un Fiesta break, ci EcoSport, primul crossover de oraş Ford şi cel mai nou rival al pionierului Nissan Juke.

Deşi pentru europeni EcoSport este un nume cu rezonanţe proaspete, crossoverul Ford se află deja la a doua generaţie pe piaţa din Brazilia. Folosind ca principală sursă de inspiraţie Fiesta, designul atrage şi intrigă în egală măsură prin abundenţa de muchii. Poate cel mai inedit detaliu este partea frontală masivă, cu o capotă neobişnuit de înaltă ce ne trimite imediat cu gândul la robusteţea unui SUV.

ce adaugă 25,6 cm la lungimea maşinii.
Cei care au condus deja Fiesta se vor simţi ca acasă, planşa de bord fiind aproape identică. Nu şi finisarea, care reflectă originile sud-americane ale maşinii. Plasticele rugoase tronează pe majoritatea suprafeţelor şi asta nu doar în zonele uzuale – feţele uşilor sau tunelul median. Nici display-ul sistemului multimedia SYNC nu ţine pasul cu vremurile, diagonala sa de 4,2 inch fiind eclipsată copios de majoritatea smartphone-urilor moderne. Ergonomia simplistă este, totuşi, suficient de convigătoare.
Dacă lungimea de 4.017 mm nu prevesteşte un habitaclu prea vast, am fost surprinşi să descoperim o ofertă de spaţiu neaşteptat de bine pusă la punct, mai ales în faţă, unde EcoSport mizează pe o poziţie de condus înaltă – tipică unui SUV (gardă la sol 19 cm).

Locurile din spate sunt şi ele suficient de încăpătoare pentru doi adulţi şi un copil, portbagajul măsurând 333 l, respectiv 375 l cu spătarul ajustabil în trei trepte înclinat la maximum spre faţă. EcoSport se vede depăşit la acest capitol doar de Captur (377 l). Dispariţia banchetei, odată cu rabatarea completă a spătarului fracţionabil 1/3- 2/3 şi ridicarea şezutulului, eliberează 1.238 l. Hayonul cu deschidere atipică în plan orizontal limitează, din nefericire, accesul în spaţiile înguste.
Dezvoltat cu gândul la costurile reduse de întreţinere, EcoSport vine doar cu motoare mici: un 1.5 Ti-VCT aspirat de 110 CP (opţional cutie PowerShift, 1.500 euro), un 1.5 TDCi cu 95 CP şi titratul turbo 1.0 EcoBoost cu 125 CP, cuplate la cutii manuale cu cinci trepte.
În pofida masei la gol nu tocmai reduse a maşinii, cu 246 kg peste cea a unui Fiesta echivalent, micul agregat în trei cilindri este vivace, se turează cu multă plăcere şi consumă puţin. Dacă datele de uzină anunţă 5,4 l/100 km, noi am obţinut o medie de 6,5 l, care putea fi şi mai mică dacă exista şi treapta a şasea. Cine vrea şi mai puţin poate alege ruta diesel (4,4 l/100 km). Din ianuarie, va fi oferită şi o versiune Titanium S 1.0 EcoBoost de 140 CP.
Dinamic, nu e niciun secret că EcoSport poartă în ADN-ul său genele sportive ale micului Fiesta. Direcţia este naturală şi precisă, în ciuda asistării electrice, iar ţinuta de drum, echilibrată, crossover-ul Ford fiind foarte agil şi extrem de sigur pe viraje, totul cu preţul fermităţii destul de pronunţate a suspensiei, însă. Absenţa unui sistem 4×4 nu influenţează în mod negativ dinamica sau limitele aderenţei. Dar, între noi fie vorba, nici nu am simţit nevoia unei tracţiuni integrale.
Preţul de bază e şi el atractiv, Ford oferind un discount de lansare de 1.650 euro. Iar cu programele Rabla şi Ford 1st Car, nota de plată coboară la 13.950 euro.
VERDICT
Neaşteptat de convingător, EcoSport are toate şansele să devină un hit, sosind la momentul potrivit pentru Ford, care avea nevoie de un model mai polivalent decât Fiesta, dar mai incitant decât B-Max. E agil şi economic, oferind o caroserie pe cât de compactă, pe atât de încăpătoare. Finisarea putea fi mai bună, însă.
Comentați?