Federal-Mogul: Noutăţi în aria plăcuţelor de frână inovatoare Ferodo Eco-Friction pentru OEM şi Aftermarket

Federal-Mogul Motorparts, divizia Federal-Mogul Holdings Corporation, anunţă realizarea unei noi serii de teste pe teren destinate gamei sale de plăcuţe de frână inovatoare Ferodo Eco-Friction.ferodo-federal-mogul-placute-frana-floteauto

Tehnologia Ferodo Eco-Friction® a fost lansată pe piaţă ca OE în anul 2014 de către Daimler, care a ales să o folosească pentru noul său Mercedes-Benz C-Class. Gama utilizează formule de fricţiune cu nivel redus de cupru sau fără cupru. Federal-Mogul este unul dintre primii producători care furnizează aceste tipuri de plăcuţe de frână, şi în curând un alt producător important de vehicule din Germania va lansa un vehicul echipat cu aceste plăcuţe, urmând exemplul Daimler.

În plus, compania a anunţat existenţa unor noi parteneriate, aflate în desfăşurare cu alţi producători importanţi de vehicule din lume pentru a introduce tehnologia Eco-friction ca soluţie de frânare cu nivel scăzut de cupru, estimând ca până la finalul anului un milion de vehicule din lumea întreagă vor instala plăcuţele de frână Ferodo Eco-Friction® ca Echipament Original,.

De ce fără cupru?

Cuprul este un ingredient cheie în componenţa plăcuţelor de frână, deoarece poate să crească anduranţa, să reducă nivelul de zgomot, să limiteze “vibraţia” (o trepidaţie a frânelor percepută în volan şi suspensie în timpul frânării), şi să contribuie la stabilitatea fricţiunii pentru o gamă largă de temperaturi de funcţionare. Cuprul reprezintă între 5 şi 20% din masa plăcuţelor realizate din formule organice fără azbest cunoscute sub numele de NAO (sau Non Azbest, Organic) şi din formule cu nivel redus de oţel, folosite în Europa, Asia şi America de Nord.

ferodo-federal-mogul-placute-frana-floteautoLegislaţia din anumite state din S.U.A. impune eliminarea cuprului din plăcuţele de frână din cauza impactului negativ al acestora asupra mediului (cuprul, după câte se pare, poate influenţa nivelul de oxigen din apă). Conţinutul de cupru a fost limitat la mai puţin de 5% din greutatea totală a plăcuţei, urmând să fie redus în mod treptat până la mai puţin de 0,5%. Pentru a respecta noile legi, producătorii de vehicule actualizează în prezent specificaţiile sistemelor lor de frânare, pentru a contabiliza conţinutul redus de cupru. Astfel, formulele alternative, ca de pildă Ferodo Eco-Friction®, reprezintă noul standard pentru toate vehiculele viitoare de pe pieţele globale.
Legislaţia care impune producătorilor de plăcuţe de frână să elimine cuprul din produsele lor va intra în vigoare la nivel mondial în anul 2025.

Datorită experienţei sale acumulate de-a lungul anilor în dezvoltarea de formule alternative şi materiale de fricţiune, Federal-Mogul a anticipat nevoile viitoare ale pieţei globale. Mulţi dintre cei mai importanţi producători de vehicule se bazează acum pe Federal-Mogul pentru a le echipa maşinile cu materiale Ferodo Eco-Friction.

Dezvoltarea Ferodo Eco-Friction

Cuprul este un material util şi adaptabil care nu poate fi uşor înlocuit cu un singur material. Federal-Mogul a studiat şi a testat timp de 5 ani materiale care ar putea să-l înlocuiască, lucrând cu tehnologii care asigură caracteristicile necesare, fără a compromite performanţa. Cele mai bune formule actuale combină până la 30 de materiale diferite. Gama Ferodo Eco-Friction® încorporează astăzi o serie de sulfide de metal, minerale, abrazive, fibre, particule ceramice şi anumite tipuri de grafit, pentru a obţine aceleaşi caracteristici de uzură şi fricţiune pe care le au plăcuţele de frână cu cupru. Datorită succesului în activitatea de cercetare din acest domeniu, Federal-Mogul a devenit lider mondial în producţia materialelor de fricţiune cu nivel redus de cupru sau fără cupru.

ferodo-federal-mogul-placute-frana-floteauto
Plăcuţele de frână Ferodo Eco-Friction® fără cupru asigură performanţe mai înalte de fricţiune statică şi o mai mare siguranţă în timpul opririi în pantă. (y = nivel de fricţiune; x = temperatură)

Gama Ferodo Eco-Friction® de formule de fricţiune cu nivel redus de cupru sau fără cupru a fost dezvoltată printr-un proces tribologic de amprentare, pentru identificarea de materiale alternative capabile să atingă aceleaşi rezultate de performanţă ca cele ale plăcuţelor tradiţionale cu cupru în ceea ce priveşte frânarea, zgomotul, zgomotul-vibraţia-duritatea (NVH), anduranţa şi producerea de particule (praf de frână). Formulele Ferodo Eco-Friction® de la Federal-Mogul asigură o rezistenţă crescută la coroziunea rotorului şi o performanţă mai bună a fricţiunii statice, importantă în special la oprirea în pantă.

Formulele de plăcuţe de frână Ferodo Eco-Friction® au fost testate amănunţit şi validate cu ajutorul a numeroase specificaţii furnizate de producătorii de vehicule, şi sunt compatibile cu frânele de parcare electrică, cu sistemele de frânare care folosesc “calibru uşor” – calibrele mai uşoare care contribuie la reducerea greutăţii vehiculului, însă alterează proprietăţile de disipare a căldurii şi forţele structurale – şi cu vehiculele hibride şi electrice – mai grele decât vehiculele echivalente echipate numai cu motor termic, din cauza prezenţei ansamblului de baterii.

Designul şi dezvoltarea Ferodo Eco-Friction® se realizează în mai multe centre tehnice Federal-Mogul din Europa, S.U.A. şi Asia. Produsele Ferodo Eco-Friction® pentru piaţa OE sunt produse numai în fabrica italiană de la Mondovì (CN), în timp ce plăcuţele de frână Aftermarket vândute sub marca comercială Ferodo® sunt produse în Mondovì şi în alte fabrici din lume, cum este cea din Kostelecnad Orlicí, Republica Cehă.

Plăcuţele de frână cu un conţinut de cupru de sub 0,5% sunt considerate ca fiind plăcuţe de frână fără cupru.

 

 

Adaugati comentariu