Fiat Doblo Cargo nu mai are nevoie de nicio prezentare în cercul oamenilor de business. Un autovehicul utilitar extrem de versatil, Doblo a ajuns acum la momentul unei noi generaţii – cea mai bună de până acum.
Este cea de-a patra iteraţie a modelului atât de apreciat din gama Fiat Professional. Sarcinile proiectanţilor au fost precise, dar nu simple, pentru că noul Doblo trebuia să devină printre cele mai performante, funcţionale, economice, ieftine de întreţinut şi operat, capabile şi cu o capacitate de stocare de top modele din clasa aceasta de vehicule utilitare. De asemenea, a fost esenţială dezvoltarea unei game cât mai variate de versiuni de caroserie sau de utilare.
Pentru că utilizatorii de vehicule comerciale sunt pe zi ce trece mai pretenţioşi, aspectul noii generaţii Fiat Doblo Cargo nu putea fi neglijat, aşa că designerii companiei au optat pentru nişte linii care să apropie modelul cât mai mult de vehiculele civile. Pentru cabină s a folosit soluţia de organizare cu trei locuri, iar spaţiilor de depozitare din habitaclu le-a fost acordată multă grijă, pentru că orice artificiu este apreciat la un model utilitar.
Ţinuta de drum a fost îmbunătăţită, pentru că şi atunci când oferi o capacitate mare de încărcare trebuie să te gândeşti temeinic şi la ocupanţii cabinei. Pentru prima dată la un astfel de vehicul utilitar s-a optat pentru o punte independenţă în spate, de unde plusul de confort şi de dinamism din exploatare. Tot pentru confortul celor trei pasageri a fost montat un sistem nou de infotainment, iar despre manevrabilitate, cei de la Fiat Professional afirmă că este cea mai bună din clasă.

Costurile de exploatare au fost reduse iar valorile de consum au fost îmbunătăţite cu până la 15%, odată cu adoptarea noilor motorizări EcoJet. Acestea beneficiază de tehnologia Multijet II şi produc 90 CP (motorizarea de 1,3 litri) şi 105 CP (motorizarea de 1,6 litri). Pe lângă acestea mai sunt disponibile motorizări Multijet II de 1,3 litri şi 75 CP, Multijet II 1.6 litri de 100 CP, acelaşi motor de 1,6 l, cu 90 CP, dar cuplat unei transmisii robotizate şi un vârf de gamă diesel, de 2 litri, care dezvoltă o putere de 135 CP. Dacă se preferă motorizările pe benzină, Fiat Professional pune la dispoziţie o unitate de 1,4, cu aspiraţie naturală, care produce 95 CP şi una supraalimentată, TurboJet, tot de 1,4 litri, care produce 120 CP. Aceasta din urmă poate fi comandată şi într-o variantă bi-fuel (alimentare cu benzină şi cu gaz natural). Este o paletă de motorizări complexă, pretabilă pentru toate versiunile de caroserie disponibile.

În România nu sunt comercializate motorizările 1,3 Mjet 75 CP, 1,6 Mjet 100 CP, 1,4 Tjet 120 CP. Fiat Doblo oferă patru versiuni de configurare a caroseriei (Cargo – pentru marfă, Combi – pentru persoane, WorkUp – varianta cu benă şi Load Platform – ramă simplă, pregătită pentru transformarea ulterioară în autovehicul special). În cazul versiunilor carosate, există două tipuri de suprastructură, cu înălţimi diferite, iar ampatamentul poate fi normal sau alungit – long wheel base. Din combinarea tuturor acestor soluţii constructive rezultă, practic, o posibilitatea mai mult decât ofertantă de construire a unui vehicul utilitar excelent pentru nevoile fiecărui utilizator în parte. Acesta este şi motivul pentru care, începând cu anul 2000, peste 1,4 milioane de clienţi de utilitare uşoare au optat pentru Fiat Doblo.

Capacitatea de încărcare maximă a noului Doblo este de 1.000 kg, în timp ce volumul util poate ajunge la peste 5 m.c. (în cazul versiunii cu ampatament lung şi înălţime de 1.550 mm pentru compartimentul de încărcare).
Înălţimea compartimentului de cargo normal este de 1.300 mm, iar lungimea maximă a obiectelor ce pot fi transportate este de 1.820 mm; în cazul versiunii LWB pot fi transportate şi obiecte lungi de 2.170 mm. Pentru că distanţa dintre arcadele roţilor în spate este de 1.230 mm, se pot transporta chiar şi doi europaleţi odată. Separarea între cabină şi spaţiul utilitar se poate face fie printr-un perete solid, din tablă (care poate fi prevăzut sau nu cu geam) sau printr-un grilaj pivotant. Pentru asigurarea încărcăturii în spate sunt montate cârlige de ancorare.

Fiat Professional acoperă 25% din segmentul vehiculelor utilitare uşoare în Europa, iar rolul noului Doblo este tocmai de a consolida această poziţie de forţă. Această generaţie adoptă reţeta aplicată în primă fază de modelul Ducato, aceea de a deveni un vehicul global, şi este disponibil în peste 80 de ţări, inclusiv în America de Nord (unde este comercializat ca făcând parte din gama RAM, sub numele Promaster City). Ca o garanţie a calităţii acestui model stă şi faptul că fabricarea sa se face la capacitatea den producţie Tofaş din Bursa (Turcia), o uitate distinsă cu medalia de aur în cadrul premiilor „World Class Manufacturing“.
Prețurile pentru Doblo pleacă de la 14.220 euro (cu TVA) pentru varianta Cargo, 15.405 euro (cu TVA) pentru varianta Șasiu și 17.205 euro (cu TVA) pentru varianta WorkUp.
Comentați?