Posibile facilităţi pentru şoferii care-şi achită amenzile în 48 de ore

Un conducător auto care îşi va achita jumătate din cuantumul amenzii în 48 de ore ar putea beneficia atât de înjumătăţirea punctelor de penalizare, cât şi a perioadei de suspendare a permisului de conducere.
politia

Prevederile sunt incluse în propunerea legislativă pentru completarea OUG 195/2002 privind
circulaţia pe drumurile publice, care a primit raport favorabil de la Comisiile de apărare şi de
transporturi din Senat.

„Contravenientul căruia i se aplică puncte de penalizare (…) beneficiază de reducerea cu jumătate a numărului de puncte, dacă achită amenda în condiţiile prevăzute la alin. (5), art 109 din OUG 195/2002”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de cele două comisii.

Totodată a fost aprobat şi un alt amendament pentru înjumătăţirea perioadei de suspendare a permisului pentru cei care plătesc amenda în 48 de ore.

Orice conducător auto care a greşit are tot interesul să îşi plătească amenda pentru a-şi  înjumătăţi perioada de suspendare a permisului şi numărul de puncte de penalizare. În prezent,  amenda se înjumătăţeşte dacă este plătită în cel mult 48 de ore. Iniţiatorii proiectului au propus  înjumătăţirea perioadei de suspendare a permisului în cazul plătirii contravenţiei în termen de 48 de ore. În plus, amendamentul comisiilor prevede înjumătăţirea punctelor penalizatoare, pentru că există cazuri în care conducătorul auto este sancţionat doar cu amendă şi puncte de penalizare”, a explicat preşedintele Comisiei pentru transporturi din Senat, Ionel-Daniel Butunoi.

El consideră că această propunere legislativă va conduce la o mai bună colectare a amenzilor la
bugetul local.

Potrivit iniţiatorilor, cinci parlamentari PNL şi PSD, cadrul normativ prezent – art. 109 alin. 5
din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice – dispune că pentru acele  contravenţii la regimul rutier sancţionate de lege cu sancţiunea contravenţională  complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de timp  limitată, contravenientul beneficiază de o înjumătăţire a sancţiunii principale dacă achită „în  termen de cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a  contravenţiei, jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege”.

Prezenta iniţiativă legislativă  propune ca pentru situaţia mai sus prezentată să se procedeze atât la înjumătăţirea sancţionării  contravenţionale principale, cât şi la înjumătăţirea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă limitată de timp.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea plenului Senatului, ca primă Cameră sesizată.

 

Adaugati comentariu