Advertisement

pneumologic
Home Administrare flote Juridic Posibil control pneumologic pentru şoferii cu permis de grupa a II-a

Posibil control pneumologic pentru şoferii cu permis de grupa a II-a

Ministerul Sănătăţii a propus, spre dezbatere, un act normativ care completează cu un control pneumologic examenul medical pentru persoanele care doresc să obţină permis pentru grupa a II-a.

În conformitate cu prevederile art.21 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută şi sub numele de Codul Rutier, conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie trebuie să aibă cunoştinţele şi îndemânarea necesare conducerii şi să fie apţi din punct de vedere medical şi psihologic.

Permisul pentru grupa a II se referă la conducătorii vehiculelor de categoria C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E, Tr, Tv, Tb (vehicule de transport călători, transport marfă, camioane cu remorci, tramvaie, troleibuze, tractoare).

Proiectul de Ordin propus de Ministerul Sănătăţii modifică Anexa 2 la Ordinul ministrului sănătăţii nr.1162/2010.

Potrivit documentului, pentru şoferii cu permis pentru grupa a II-a controlul pneumologic va fi obligatoriu, iar dacă această testare nu va fi trecută, persoana va fi declarată inaptă pentru conducerea autovehiculelor.

Controlul pneumologic este destinat identificării riscului de apnee în somn (SAS). Potrivit specialiştilor, aceasta este o conditie în care muschii faringieni din spate si din partile laterale ale gatului se relaxeaza atat de mult, incat, în timpul somnului, respiratia este blocata pentru cateva momente (de la minim 10 secunde, pana la cateva minute). Medicii mai spun că unul dintre simptomele SAS în timpul zilei este senţaţia de somnolenţă la volan.

În acest context, Ministerul Sănătăţii propune şi un nou model de Fişă medicală, care va înlocui Fişa de consultaţii medicale, aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.1049/2019.

În prezent, Fişa medicală pentru obţinerea permisului auto conţine examene de specialitate la medicină internă, ortopedie şi traumatologie, neurologie, psihiatrie, otorinolaringologie şi oftalmologie.

În cazul în care o concluzie medicală la una din specialităţile prevăzute la punctul B, declară solicitantul Fişei medicale ca inapt conducere auto, atunci aceasta va fi şi concluzia finală.

Fişa medicală se completează în două exemplare, un exemplar se eliberează solicitantului, celălalt exemplar însoţit de adeverinţa de boli cronice eliberată de medicul de familie se arhivează de către unitatea medicală ambulatorie autorizată.

Totodată, valabilitatea Fişei medicale prevăzute este de 1 an de la data emiterii de către unitatea de asistenţă medicală ambulatorie autorizată.

 

CITEŞTE ŞI:

Vinieta pentru Bucureşti. Taxare în funcţie de norma de poluare, nu de locul înmatriculării

Proiectul de modificare a Codului Fiscal – liber pentru paradisurile fiscale?

Documentaţia pentru Autostrada Braşov – Bacău, realizată din fonduri europene

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Săptămâna de muncă de 4 zile
Juridic

Săptămâna de muncă de 4 zile în România: cum se aplică și ce avantaje are

În domeniul dinamic al forței de muncă, căutarea echilibrului între viața profesională...

permisele de conducere
Juridic

Șoferii sunt anunțați prin SMS și e-mail când le expiră permisele de conducere

Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculari a lansat, în luna iulie...

afacerile din transporturi
Transporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 4,6% în primele 5 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

2035
Flotă verdeJuridic

Comisia Europeană menține 2035 ca termen limită pentru interzicerea vânzărilor de mașini termice noi

După realegerea sa în funcția de președinte al Comisiei Europene, Ursula von...