Călătoreşti în Austria? Preţul vignetelor în 2019

În Austria starea generală a drumurilor este foarte bună, însă are un cost. Pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide ale ţării, atât autoturismele, cât şi motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone trebuie să deţină obligatoriu o vigneta (“Autobahn-Vignette”).austria

Vigneta poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa ei este de cel puţin 120 euro.

Începând cu 1 decembrie 2017 a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2019 :

Pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:

  • pentru 10 zile – 9,20 euro;
  • pentru 2 luni – 26,80 euro;
  • pentru 1 an – 89,20 euro.

Pentru motorete/motociclete:

  • pentru 10 zile – 5,30 euro;
  • pentru 2 luni – 13,40 euro;
  • pentru 1 an – 35,50 euro.

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Informaţii suplimentare despre circulaţia rutieră puteţi obţine accesând site-ul Asfinag şi Clubului automobilistic austriac.

Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone şi motociclete:

  • 50 km/h în localităţi;
  • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
  • 130 km/h pe autostrăzi.

Detalii complete privind vitezele maxime se găsesc tot pe site-ul Automobil Clubului Austriac.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând să fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător.

Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt în general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie! la respectarea restricţiilor de viteză în zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”. Nerespectarea restricţiei de viteză impusă în aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare aacestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Atenţie! Poliţia rutieră a sporit numărul controalelor privind starea tehnică a autovehiculelor, în special la camioane şi autocare. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

 

CITEŞTE ŞI:

Taxa auto va fi rambursată complet până la sfârşitul lunii mai

Al treilea pod peste Dunăre, Zimnicea – Svishtov

 

Adaugati comentariu