Pleci cu maşina în Austria? Cresc tarifele pentru utilizarea drumurilor

Pentru a circula pe autostrăzile şi şoselele rapide din Austria este necesară achiziţionarea unei viniete (Autobahn-Vignette), obligatorie atât pentru autoturisme, cât şi pentru motorete, motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone. Lipsa ei atrage o amendă de 120 de euro.austria

Vinieta se procură de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei.

Începând cu data de 1 decembrie 2017, a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată online de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru telefoane tip
smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2019 rămân în vigoare până la 31 ianuarie 2020:

Pentru autoturisme şi autovehicule de până la 3,5 tone:

 • 9,20 euro – pentru 10 zile;
 • 26,80 euro – pentru 2 luni;
 • 89,20 euro – pentru un an.

Pentru motociclete:

 • 5,30 euro – pentru 10 zile;
 • 13,40 euro – pentru 2 luni;
 • 35,50 euro – pentru un an.

Începând cu 1 februarie 2020, vor fi următoarelor tarife:

Pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:

 • 9,40 euro – pentru 10 zile;
 • 27,40 euro – pentru 2 luni;
 • 91,10 euro – pentru un an.

Pentru motociclete:

 • 5,40 euro – pentru 10 zile;
 • 13,70 euro – pentru 2 luni;
 • 36,20 euro – pentru un an.

În Austria, vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta.

Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică seemite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone şi motociclete:

 • 50 km/h în localităţi;
 • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
 • 130 km/h pe autostrăzi.

Detalii complete privind vitezele maxime în Austria se găsesc tot pe site-ul Automobil Clubului Austriac.

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând să fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător.

Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt în general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie! la respectarea restricţiilor de viteză în zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”. Nerespectarea restricţiei de viteză impusă în aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare aacestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Atenţie! Poliţia rutieră a sporit numărul controalelor privind starea tehnică a autovehiculelor, în special la camioane şi autocare. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

 

CITEŞTE ŞI:

Tesla hibrid: contra curentului

Eurostat: Românii alocă bani mai puţini pentru transport

Cum se determină consumul standardizat pentru maşini electrice

 

Adaugati comentariu