Advertisement

Home Administrare flote Fiscalitate Plata taxelor a devenit mai prietenoasă cu mediul de business

Plata taxelor a devenit mai prietenoasă cu mediul de business

România ocupă locul 52 în clasamentul Paying Taxes 2015, în urcare cu 82 de locuri faţă de ediţia anterioară a topului şi aflându-se astfel printre cele mai bine clasate ţări din Europa Centrală şi de Est, reiese din raportul anual realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC) şi Banca Mondială.

România este, în prezent, printre cele mai bine plasate ţări din Europa Centrală şi de Est în clasamentul Paying Taxes, înaintea Poloniei (locul 87), Ungariei (88), Bulgariei (89), Slovaciei (100) şi a Republicii Cehe (119), dar rămâne în urma ţărilor Baltice (Letonia 24, Estonia — 28, Lituania — 44), a Croaţiei (36) şi a Sloveniei (42).

România este unul dintre performerii ediţiei de anul acesta a raportului Paying Taxes, iar acest lucru a fost posibil ca urmare a măsurilor luate de autorităţile fiscale în perioada 2010-2013 pentru facilitarea plăţilor electronice şi a depunerii declaraţiilor online”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

La ora actuală, companiile din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe pe parcursul unui an (faţă de o medie europeană de 12 plăţi anuale) şi petrec pentru calcularea acestora şi completarea şi depunerea declaraţiilor 159 de ore de muncă, media europeană fiind de 176 de ore.

Pe de altă parte, când vine vorba de rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, România se situează uşor peste media europeană, cu un procentaj de 43,2%, faţă de media europeană de 41%.

La nivel global, media ratei totale de impozitare a unei companii medii este de 40,9% din profitul comercial, aceasta efectuează 25,9 plăţi pe an şi petrece 264 de ore pentru a se conforma cerinţelor fiscale.

„În cei zece ani în care a fost efectuat raportul Paying Taxes, timpul petrecut de o companie medie pentru a se conforma cu plăţile fiscale a scăzut cu aproape 10 zile, ceea ce reflectă creşterea utilizării mijloacelor electronice de plăţi la nivel global. Din cele 379 de reforme fiscale înregistrate în rapoartele Paying Taxes începând cu 2004, 105 sunt legate de depunerea electronică a declaraţiilor fiscale şi plăţile online”, spun reprezentanţii PwC.

Paying Taxes 2015 ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.

Raportul Paying Taxes analizează uşurinţa plăţii taxelor în 189 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Studiul anual Paying Taxes se bazează pe capitolul Paying Taxes din raportul Doing Business al Băncii Mondiale.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

acciza
CarburanţiFiscalitate

Ministerul Finanțelor propune creșterea subvenției la acciza pentru combustibil pentru transportatori și distribuitori

Ministerul Finanțelor a publicat în transparență un proiect de act normativ prin...

Mini
Fiscalitate

Mini, în centrul negocierilor dintre BMW și Comisia Europeană privind suprataxele vamale

Mini, marca britanică BMW își prezintă argumentele în fața Comisiei Europene pentru...

Decontul precompletat de TVA
Fiscalitate

Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA. Opinie EY România

Decontul precompletat RO e-TVA a generat multă efervescență în spațiul public, așa...