Consiliul ASF a anunţat că va adopta o serie de măsuri în vederea stabilizării pieţei RCA. În acest context, instituţia le-a solicitat companiilor de asigurări „să reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016”.
Instituţia spune că sunt aşteptate, până la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.
Decizia vine în urma numeroaselor semnale privind majorarea semnificativă a tarifelor RCA aplicabile în special transportatorilor rutieri.
Conform ASF, reanalizarea modului de fundamentare a tarifelor RCA trebuie să aibă în vedere cerinţe precum:
- eliminarea coeficientului de majorare a tarifului de bază calculat pentru o categorie de autovehicule în baza codului CAEN;
- renunţarea la includerea unor componente de cost neaplicabile unui anumit segment de autovehicule în stabilirea indicatorilor de daunalitate (de exemplu includerea în tariful pentru segmente de autovehicule care prin natura lor şi efectul legii nu pot părăsi teritoriul Romaniei – tramvaie, troleibuze, autoutilitare, autobuze – a unei cote părţi din daunele înregistrate ca urmare a unor accidente întâmplate în străinătate);
- eliminarea sau limitarea semnificativă a reflectării în calculul tarifelor RCA a cheltuielilor generate de plata cu întârziere a daunelor sau generate de litigii apărute pentru neplata în termen a dosarelor de daună;
- luarea în considerare a informaţiilor de tip calitativ privind profilul conducătorilor autovehiculelor pentru care sunt încheiate poliţele, precum şi a informaţiilor privind starea tehnică şi calitatea întreţinerii vehiculelor asigurate.
„Din setul de acţiuni pe termen scurt întreprinse de ASF, ca reacţie la reclamaţiile privind creşterea tarifelor RCA, face parte şi decizia Consiliului de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea plafonului de 10% la acordarea de reduceri comerciale pentru această categorie de poliţe”, spun reprezentanţii ASF.
Totodată, ASF a decis şi contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi realizată o grilă de referinţă la nivel de piaţă RCA şi la care să se poată raporta atât asigurătorii, cât şi consumatorii. În completarea acestui demers, au loc discuţii cu Asociaţia Româna de Actuariat pentru elaborarea unui set de bune practici privind determinarea tarifelor RCA.
Pe termen mediu şi lung, ASF mai anunţă că are în vedere schimbarea modelului de emitere a poliţelor RCA (poliţa pe autovehicul şi sofer), introducerea decontării directe ca mijloc de creştere a calităţii serviciilor, construirea unei baze de date privind istoricul de incidente al unui şofer, dar şi legiferarea modalităţilor de stabilire a daunelor morale şi a daunelor pentru vătămări corporale prin înfiinţarea instituţiei evaluatorilor medicali profesionişti.
Comentați?