Advertisement

transportul public
Home Transporturi Piatra Neamţ şi Târgu Jiu, două municipii cu transport public inteligent

Piatra Neamţ şi Târgu Jiu, două municipii cu transport public inteligent

Două noi municipii, Piatra Neamţ şi Târgu Jiu, au început implementarea sistemelor de management pentru un transport public inteligent, atât pentru scăderea timpilor şi costurilor de transport, cât şi pentru reducerii poluării şi a consumului de carburant.

Astfel, municipalitatea din Piatra-Neamţ a încheiat contractul tehnic şi de furnizare a echipamentelor din cadrul proiectului de implementare a sistemului de management inteligent al traficului din oraş. Proiectul are o valoare de peste 32 de milioane de lei şi a fost câştigat de o asociere de cinci firme.

“Contractul de finanţare al proiectului a fost semnat în data de 28 ianuarie, iar acum am trecut în faza următoare, respectiv implementarea proiectului. Sistemul de management inteligent al traficului în municipiul Piatra-Neamţ vizează creşterea gradului de atractivitate al transportului public şi migrarea unui număr cât mai mare de deplasări spre acest mijloc de transport, prin scăderea timpilor de deplasare şi a costurilor de transport, cu efecte pozitive asupra reducerii poluării şi a consumului de energie, decongestionarea traficului şi îmbunătăţirea siguranţei în trafic”, a explicat primarul Dragoş Chitic.

Lucrările ce se vor efectua în cadrul proiectului constau în înlocuirea sau modernizarea echipamentelor din intersecţiile şi trecerile de pietoni semaforizate incluse în proiect, implementarea de noi intersecţii şi treceri de pietoni semaforizate, implementarea sistemului de asigurare a priorităţii pentru vehiculele de transport public în locaţiile semaforizate, implementarea sistemului de camere video de monitorizare în toate intersecţiile şi trecerile de pietoni semaforizate incluse în sistem.

Contractul este complementar altor 6 proiecte care au obţinut finanţare europeană şi care se referă la modernizarea şi reorganizarea unor coridoare urbane, modernizarea staţiilor de autobuz, achiziţia de autobuze electrice şi implementarea unui sistem de bike sharing în municipiul Piatra-Neamţ.

La rândul ei, Primăria din Târgu Jiu a semnat contractul de finanţare pentru modernizarea traficului din oraş, cu o valoare de 8 milioane de euro.

Potrivit municipalităţii, proiectul Infotrafic prevede un centru de comandă şi control dotat cu o platformă de comunicaţii de mare viteză, de ultimă generaţie, un sistem de prioritizare a transportului public, un sistem de informare a călătorilor care va funcţiona atât la nivelul vehiculelor şi staţiilor, cât şi în mediul online prin aplicaţia mobilă pentru informarea călătorilor, un sistem de monitorizare video pentru creşterea siguranţei, dar şi un sistem de e-Ticketing care va permite achiziţionarea biletelor online, precum şi asigurarea altor metode de plată rapide.

Totodată, în cadrul aceluiaşi proiect vor fi reamenajate 38 de intersecţii, 47 de staţii de călători vor fi echipate cu panouri de informare privind timpul de aşteptare şi liniile disponibile în staţia respectivă, dar şi cu camere video de supraveghere cu rol de creştere a siguranţei călătorilor şi a echipamentelor din staţie, 35 de mijloace de transport în comun vor fi înrolate în sistemul de e-Ticketing, iar alte cinci vor fi echipate cu respectivul sistem.

“Este un proiect extrem de important pentru Târgu Jiu, mai ales că este interconectat cu alte două proiecte de care va beneficia oraşul. Este vorba, în primul rând, despre modernizarea iluminatului public, care prevede, printre altele, asigurarea a 27 de kilometri de fibră optică, folosită atât pentru gestionarea iluminatului, cât şi pentru fluxul de date necesar Infotrafic. Va fi permisă monitorizarea tuturor zonelor de risc, de la parcuri, zone periferice şi până la unităţi de învăţământ. Dispeceratul va cuprinde unităţi mixte formate din reprezentanţi ai Poliţiei Locale, Poliţiei Rutiere şi primăriei, pregătite să intervină foarte rapid pentru rezolvarea problemelor”, a arătat primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

El a adăugat că al doilea proiect cu care Infotrafic este interconectat este cel referitor la modernizarea transportului în comun, care cuprinde sistemul e-Ticketing şi pe cel de monitorizare video a staţiilor de călători.

 

CITEȘTE ȘI:

Intrarea în Bosnia şi Herţegovina, condiţionată de testul COVID-19 negativ

Program de granturi de 1 mld. de euro pentru domeniile afectate de restricții

Cât va dura impactul puternic al coronavirusului în economie. Estimarea CFA

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

motorină
CarburanţiTransporturi

Pentru transportatori, subvenția destinată accizei la motorină crește la 20 de bani/litru

În ședința de Executivului de miercuri, a fost aprobată Hotărârea de Guvern...

Arabia Saudită
Transporturi

România a semnat cu Arabia Saudită un Memorandum de Înţelegere pentru dezvoltarea transportului intermodal

România a semnat, luni, un Memorandum de Înţelegere cu Arabia Saudită pentru...

AEO
FinanciarTransporturi

Facilitățile pentru companiile care dețin certificarea AEO se extind pe aria RO e-Transport

La 30 iunie 2024, a expirat perioada de grație pentru aplicarea de...

RO e-Transport
FiscalitateTransporturi

RO e-Transport la 1 iulie 2024: câteva clarificări utile pentru agenții economici

1 iulie 2024 a fost data anunțată de autoritățile fiscale ca aducând...