Advertisement
Home Administrare flote Asigurări Piața RCA a scăzut cu 2,4% în trimestrul I, la 2,4 miliarde de lei

Piața RCA a scăzut cu 2,4% în trimestrul I, la 2,4 miliarde de lei

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto s-a situat la aproximativ 3,2 miliarde lei în trimestrul I 2023, 76% din volum fiind subscris pentru asigurările auto obligatorii (RCA), arată datele publicate, luni, de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF). Valoarea primelor brute subscrise pentru RCA include și activitatea de subscriere derulată de cele 2 sucursale care desfășoară activitate pe teritoriul României în baza dreptului de stabilire.

Potrivit Raportului privind evoluția pieței de asigurări în trimestrul I, La 31 martie 2023, pe segmentul RCA își desfășurau activitatea șase asigurători autorizați de ASF: Allianz-Ţiriac, Asirom, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig .

Numărul de asigurători autorizați de ASF pentru derularea de activități de asigurare RCA s-a diminuat, având în vedere că, în cursul lunii martie 2023, ASF a retras autorizația de funcționare a societății Euroins România, Consiliul ASF hotărând promovarea de către Autoritate a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului.

Pe piața RCA din România, își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale: Axeria IARD și Hellas Direct.

Sucursala Axeria Iard și-a început activitatea pe piața RCA în cursul trimestrului IV 2021 și a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA de aproximativ 147 milioane lei în primele 3 luni ale anului 2023, ceea ce înseamnă 6,1% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment.

De altfel, la finalul anului 2022, societatea Hellas Direct a intrat pe segmentul RCA din România, în baza dreptului de stabilire (FoE), în trimestrul I 2023 cumulând un volum de prime brute subscrise de peste 121 milioane lei (5% din piața RCA).

Cota de piață

Gradul de concentrare se menținea ridicat pentru primii asigurători din top în trimestrul I 2023, astfel că primele 3 societăți de asigurare cumulau aproximativ 67% din portofoliul de asigurări RCA din România.

Evoluția primelor

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat, în trimestrul I 2023, la 2,14 miliarde lei.

RCA

Comparativ cu perioada similară din anul precedent, valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF a scăzut cu circa 8%. Dacă este inclusă și activitatea derulată de sucursale, volumul primelor brute subscrise în trimestrul I 2023 s-a situat la 2,41 miliarde lei, în scădere cu 2,4% față de volumul subscrierilor aferent primelor 3 luni ale anului 2022 (2,47 miliarde lei).

Exprimat în unități anuale (pentru a ține seama de durata diferită a polițelor, ce pot fi încheiate pe o perioadă cuprinsă între 1 și 12 luni), numărul de contracte RCA încheiate în primele 3 luni a fost de 1,83 milioane, în scădere cu 11% față de trimestrul I 2022. Dacă sunt luate în considerare și sucursalele, numărul de unități anuale pentru contractele RCA a fost de 2,14 milioane, în scădere cu 4% comparativ cu trimestrul I 2022.

În primele 3 luni, cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de 12 luni (89% din contractele RCA au fost încheiate pe o perioadă de 1 an), astfel încât se remarcă o modificare a preferințelor consumatorilor cu privire la valabilitatea contractelor încheiate comparativ cu perioadele anterioare. De exemplu, în trimestrul I 2021, ponderea contractelor încheiate pe 12 luni în numărul total de contracte încheiate era de 29%.

Evoluția primei medii RCA

Pe ansamblul întregii piețe, la 31 martie 2023, prima medie RCA anualizată s-a situat în jurul valorii de 1.171 lei, în creștere cu 2,9% comparativ cu trimestrul I 2022, respectiv cu 85% față de trimestrul I 2021.

RCA

Evoluția daunelor

Valoarea despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF a fost de 1 miliard lei în trimestrul I 2023 pentru daunele plătite pe segmentul RCA. Fondul de Garantare a Asiguraților a aprobat suma de circa 151 milioane lei pentru plata daunelor RCA în trimestrul I 2023, din care 142 milioane lei reprezintă plățile efectuate pentru segmentul RCA ca urmare a falimentului societății City Insurance.

RCA

În trimestrul I 2023, societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au efectuat plăți în valoare de circa 1 miliard lei pentru 99.527 de dosare de daună, rezultând o daună medie de 10.370 lei, în creștere cu 11% comparativ cu perioada similară din anul precedent. Despăgubirile brute plătite pentru RCA au crescut cu 43%, iar numărul dosarelor de daună plătite s-a majorat cu 29% față de trimestrul I 2022.

Din valoarea totală a despăgubirilor brute plătite de societățile autorizate și reglementate de ASF, cele mai mari valori au fost plătite pentru daune materiale (802 milioane lei), restul (230 milioane lei) reprezentând valoarea daunelor plătite pentru vătămări corporale.

Daunele plătite pentru persoane fizice au fost mai mari comparativ cu cele plătite pentru persoane juridice, atât pentru vătămările corporale, cât și pentru daunele materiale în toate perioadele analizate.

În ceea ce privește daunele medii plătite pentru RCA, calculate ca raport dintre despăgubirile plătite și numărul dosarelor de daună plătite, dauna medie plătită pentru vătămări corporale s-a situat la circa 69.651 lei și cea plătită pentru daune materiale la 8.336 lei.

Din perspectiva structurii portofoliilor de clienți, în trimestrul I 2023, ponderea contractelor încheiate cu persoane fizice la nivelul întregii piețe s-a situat la nivelul de aproximativ 74%.

RCA

 

 

CITEȘTE ȘI:

Șase autovehicule hibride plug-in pentru Ministerul Economiei. Achiziție prin programul Rabla

Cine finanțează și administrează o mega-flotă pentru E-Distribuție Muntenia

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...