Piaţa de leasing operaţional a urcat la 56.000 de vehicule în administrare

Piaţa de leasing operaţional a atins nivelul de 56.000 de unităţi în administrare la finalul trimestrului întâi din 2016, cu aproximativ 500 de autovehicule mai mult faţă de finalul lui 2015 şi în creştere cu 13% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.t

În perioada ianuarie-martie a acestui an au fost înmatriculate peste 2.600 de autovehicule de către companiile de leasing operaţional, adică 12% din totalul înmatriculărilor noi (20.000 de autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare).

Astfel, în opinia reprezentanţilor Asociaţiei Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO), previziunea pentru finalul anului – 60.000 de autovehicule în administrare – rămâne validă în pofida încetinirii ritmului de creştere comparativ cu anii precedenţi.

În plus, potrivit ASLO, se constată o maturizare a pieţei, în sensul continuării creşterii atât a volumelor în administrare, cât şi a ponderii produsului complet (full service) în total piaţă.

Conform datelor centralizate de ASLO, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, Arval Service Lease România, ALD Automotive, Porsche Mobility şi RCI Finanţare România.

Membrii asociaţiei, reprezintă 98% din total piaţă. Structura portofoliului (la nivel de asociaţie) este alcatuită din servicii complete de leasing operaţional (finanţare și management de flote) cu o cotă de 72%, urmate de management de flote 20%, restul reprezentând leasing operaţional fără servicii de administrare.

Dintre serviciile asociate administrării de flote, cele mai solicitate sunt: servicii de întreţinere și reparaţii, asigurări (RCA și CASCO), managementul anvelopelor, asistenţă rutieră și mașină de înlocuire în cazul imobilizării autovehiculului contractat.

ASLO împlineşte 5 ani de existenţă

Înfiinţată cu scopul de a promova conceptul de leasing operaţional, a celor mai bune practici şi a celor mai înalte standarde de comportament profesional, asociaţia a reusit să fie o interfaţă onesta şi de încredere între comunitatea de leasing operaţional şi parteneri.

Asociaţia a crescut de la 6 membri fondatori în 2010 la 13 în prezent, la care se adaugă 7 membri asociaţi.
Printre acţiunile în care ASLO s-a implicat sau chiar le-a iniţiat, se numără:

– a creat şi menţinut canale de comunicare cu partenerii de afaceri şi autorităţile (cea mai importantă fiind Ministerul Finanţelor Publice), urmărind şi analizând reglementările care vizează domeniul auto şi fiscal;

– 2013 – a iniţiat discuţia cu privire la limitarea deductibilităţii costurilor cu amortizarea la 1.500 RON pe lună, reuşind să obţină exceptarea companiilor de leasing operaţional;

– 2015 – a susţinut Ministerul Finanţelor Publice în demersul de a acţiona împotriva evaziunii fiscale practicate de anumiţi comercianţi de vehicule rulate;

– 2016 – sprijină iniţiativa parlamentară prin care se propune incriminarea distinctă a înşelăciunii privind date sau caracteristici tehnice ale autovehiculelor, oferind, prin membrii săi, suport pentru crearea şi implementarea mecanismelor necesare aplicării reglementărilor în mod corect și eficient.

Asociaţia Societăţilor de Leasing Operaţional (ASLO) a devenit funcţională în martie 2011 şi este o asociaţie profesională, neguvernamentală, non-profit şi apolitică, înfiinţată pe 17 noiembrie 2010.

Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaţional de pe piaţa românească: ALD Automotive, Alexandros Long Term Rental, Arval Service Lease România, BCR Fleet Management, BT Operational Leasing, Business Lease Romania, Hertz Lease, New Kopel, LeasePlan România, Porsche Mobility, Premium Leasing, RCI Finanţare România, Unicredit Leasing Fleet Management.

Membrii asociaţi sunt: Autonom Rent a Car, Aviroms Rent A Car, Boca Autotrade, Delta Speed Solutions, EurotaxGlass’s România, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare şi SGS România.

 

 

Adaugati comentariu