Advertisement
CASCO
Home Administrare flote Asigurări Piața asigurărilor auto facultative (CASCO) a urcat cu 13,5% în primele 3 luni

Piața asigurărilor auto facultative (CASCO) a urcat cu 13,5% în primele 3 luni

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto s-a situat la aproximativ 3,2 miliarde lei în trimestrul I 2023, din care 24% din volum a fost subscris pentru asigurările auto facultative (CASCO), arată datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Potrivit Raportului privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru din 2023, valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF s-a situat la circa 774 milioane lei, în creștere cu 13,5% comparativ cu trimestrul I 2022 (682 milioane lei).

CASCO

Totodată, despăgubirile brute plătite au înregistrat o valoare de 531 milioane lei în perioada analizată, un avans de 7% față de nivelul din perioada similară a anului anterior. Ca pondere în prime brute subscrise, despăgubirile brute plătite s-au situat la 69%.

Gradul de concentrare este ridicat și pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO), primele 3 societăți de asigurare însumând o cotă de piață de 75% din perspectiva volumului de prime brute subscrise.

CASCO

Prima medie pentru asigurările auto facultative (CASCO), calculată ca valoarea primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF raportate la numărul de contracte încheiate în perioada de referință, s-a situat la 3.250 lei în trimestrul I 2023, nivel relativ similar cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.

CASCO

”Prima medie în cazul asigurărilor facultative diferă față de cea înregistrată pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, având în vedere riscurile acoperite, precum și diferențele dintre sumele asigurate, respectiv limitele diferite de despăgubire între cele două produse”, se arată în Raportul ASF.

De asemenea, se constată diferențe semnificative și în ceea ce privește volumele înregistrate pentru cele două categorii de asigurări. Dacă numărul contractelor încheiate pentru asigurările facultative a fost de circa 238 mii, numărul contractelor încheiate pentru RCA de societățile autorizate și reglementate de ASF a fost semnificativ mai mare, de circa 2 milioane, respectiv 1,83 milioane exprimate în unități anuale de expunere (anualizat) în trimestrul I 2023.

În ceea ce privește dauna medie CASCO, indicator calculat ca raportul dintre despăgubirile brute plătite și numărul dosaselor de daună lichidate sau plătite parțial în perioada de raportare, s-a situat la o valoare de 7.206 lei în trimestrul I 2023, în creștere cu 7% față de perioada similară a anului precedent.

CASCO

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

A fost atribuit contractul pentru proiectarea Drumului Radial 4 Nord Expres

Piața RCA a scăzut cu 2,4% în trimestrul I, la 2,4 miliarde de lei

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Guvernul va prelungi plafonarea tarifelor RCA până la finalul anului

Guvernul a discutat, joi, în primă lectură, proiectul de act normativ inițiat...

tarifele de primă maxime
Asigurări

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie...

Eazy Asigurări
Asigurări

Compania Eazy Asigurări intră pe piața RCA

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat companiei Eazy Asigurări autorizația...

FGA
Asigurări

Denunțarea contractelor de asigurare emise de Euroins. Clarificările FGA

Contractele de asigurare emise de către societatea Euroins Asigurare-Reasigurare SA rămân valabile,...