Advertisement

companii-floteauto
Home Peste 60% din companiile medii româneşti se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri în 2015

Peste 60% din companiile medii româneşti se aşteaptă la creşterea cifrei de afaceri în 2015

Marea majoritate a companiilor de dimensiuni medii (87%) din Europa evaluează ca pozitivă situaţia actuală a afacerii lor. În privinţa evoluţiei cifrei de afaceri, 50% dintre companiile medii din Europa se aşteaptă la creşterea veniturilor, comparativ cu 64% dintre companiile medii româneşti, conform studiului EY România „O nouă viziune a creşterii 2015”.

Conform barometrului EY European Mid-Market, perspectivele pentru lunile următoare rămân, de asemenea, pozitive: aproape jumătate dintre companiile de dimensiuni medii din Europa (46%) se aşteaptă ca performanţele lor în următoarele şase luni să se îmbunătăţească şi doar 7% dintre companii anticipează o deteriorare a activităţii de business.

Cel mai ridicat nivel de optimism se înregistrează în servicii şi industria producătoare. Cele mai atractive condiţii pentru derularea afacerilor se întâlnesc, în prezent, în Turcia, Irlanda şi Marea Britanie, iar cele mai nefavorabile în Grecia.

În România, din top 300 companii româneşti, peste 260 intră în definiţia de companie de dimensiune medie conform definiţiei (cifră de afaceri între 10-500 mil euro) studiului EY European Mid-Market Barometer. Iar din cele 300 de companii, doar 20% sunt controlate de antreprenori români. Având în vedere scăderea investiţiilor străine din ultimii ani, susţinerea dezvoltării acestor companii de tip mid-market este foarte importantă pentru evoluţia economiei româneşti şi pentru dinamizarea mediului de afaceri local”, explică Bogdan Ion, Country Manager Partner, EY România.

European Mid-Market, primul barometru EY dedicat companiilor de dimensiuni medii realizat la nivelul întregii Europe, are la bază un sondaj reprezentativ derulat în rândul a 6.000 de companii de dimensiunii medii din 21 de ţări europene, privind perspectivele economice şi condiţiile de business.

Eşantionul a cuprins companii care au înregistrat o cifră de afaceri anuală situată între 10 şi 500 milioane de euro. Sondajul telefonic a fost realizat de un institut independent de cercetare a pieţei (Valid Research, Germania) în perioada noiembrie – decembrie 2014.

Aşteptările pe termen scurt privind evoluţia economiilor naţionale sunt prudent optimiste: în 14 din cele 21 de ţări se aşteaptă o îmbunătăţire a situaţiei economice interne, în vreme ce în 6 ţări se estimează o depreciere a acesteia.

peste-60-companiile-medii-romanesti-se-asteapta-la-cresterea-cifrei-de-afaceri-floteauto
Din top 300 companii româneşti, peste 260 intră în definiţia de companie de dimensiune medie

În linie cu perspectivele economice pozitive, companiile de dimensiunii medii din Europa intenţionează să-şi crească volumele de investiţii.

Aproape 3 din 10 companii europene au în plan creşterea nivelului total de investiţii în următoarele şase luni, în vreme ce doar 7% din ele intenţionează să reducă acest nivel.

Procentajul companiilor care intenţionează să crească nivelul investiţiilor este cel mai ridicat în industria producătoare, iar cel mai mic în construcţii şi energie.

Şi pe piaţa forţei de muncă aşteptările sunt pozitive: numărul locurilor de muncă este estimat să înregistreze creştere în toate cele 21 de ţări, pe primele locuri situându-se Irlanda şi Marea Britanie. În timp ce în Grecia se aşteaptă doar o creştere modestă.

Conform răspunsurilor reprezentaţilor companiilor de dimensiuni medii din Europa, cel mai mare risc pentru dezvoltarea companiilor lor îl reprezintă preţurile ridicate ale materiilor prime, urmat de situaţia precară a economiei naţionale şi tendinţele economice slabe din pieţele vecine. De asemenea, tensiunile geopolitice reprezintă o ameninţare importantă, mai mult de o companie din cinci fiind afectată de criza din Ucraina.

Ca politici publice pentru stimularea creşterii economice, cele mai multe companii europene de dimensiuni medii văd ca prioritară creşterea investiţiilor publice. În doar 4 din cele 21 de ţări participante la sondaj (Elveţia, Luxemburg, Gemania şi Austria) consolidarea bugetară/reducerea deficitului sunt considerate drept priorităţi cheie.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

afacerile
Business

Afacerile cu autovehicule şi motociclete au crescut cu 2,2% în primele 8 luni din 2024

În primele opt luni ale anului, afacerile din comerţul cu ridicata şi...

Producția de autoturisme
Industrie auto

Producția de autoturisme în România a crescut cu 8,6% în primele 9 luni

Producția de autoturisme în România a crescut cu 8,6% în primele 9...

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista Flote Auto, octombrie 2024

A apărut numărul 104 al revistei FLOTE AUTO, octombrie 2024, cu un...

vehicule electrice
Administrare floteFlotă verde

6 sfaturi de conducere pe timp de iarnă pentru șoferii de vehicule electrice

Pe măsură ce frigul iernii revine, șoferii de vehicule electrice se confruntă...