Advertisement

leasing operațional
Home Piaţa auto Flotă verde Peste 6.000 de mașini electrice au fost deja finanțate prin programul Rabla Plus 2021

Peste 6.000 de mașini electrice au fost deja finanțate prin programul Rabla Plus 2021

După o lună și jumătate de la lansarea programului Rabla Plus 2021 au fost deja finanțate 6.000 de mașini electrice, un număr egal cu cel subvenționat în întregul program de anul trecut, a anunțat astăzi ministrul Mediului, Barna Tanczos.

„Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani, înscrise în circulaţie, a fost introdusă în PNRR în ultima perioadă de negociere cu Comisia Europeană. A fost o recomandare a Comisiei care a venit pe linia componentei de transport pentru reducerea impactului asupra mediului a transportului pe autostrăzile nou construite. Este o noutate şi pentru Guvern. Lucrăm la aceste măsuri de încurajare a achiziţionării maşinilor noi. Programul Rabla Plus este un program care merge cu viteză nesperată. Avem deja peste 6.000 de unităţi finanţate şi asta înseamnă că am ajuns deja la numărul de unităţi finanţate anul trecut. Dublarea bugetului în Rabla Plus a fost o decizie foarte bună, pentru că la sfârşitul lunii iunie, deja am fi în situaţia de a epuiza bugetul egal cu cel de anul trecut. În momentul de faţă nu cred că e nevoie de o creştere a primei de casare. Este nevoie de măsuri suplimentare pentru a ajuta achiziţionarea de maşini electrice. Prima este cea mai mare din Europa şi succesul programului, în condiţiile actuale, arată că este un sprijin suficient de mare pentru a avea un program eficient”, a afirmat minsitrul Mediului.

Referitor la viitoarele măsuri privind scoaterea maşinile vechi de pe șosele, ministrul Mediului a menţionat că „se va discuta împreună cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, cu Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi, în scurt timp, vom veni cu o propunere care va fi discutată la nivelul Guvernului”.

Programul Rabla Plus 2021, lansat in data de 23 aprilie, are, în acest an, cel mai mare buget de la lansare, respectiv 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul anterior.

Anul acesta se păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice, respectiv 10.000 de euro pentru „full electric” şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Cei care vor dori să renunţe la o maşină veche, poluantă, şi să achiziţioneze un autovehicul electric vor beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul Rabla Clasic, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului Rabla Plus.

De asemenea, pentru achiziţionarea de motociclete noi, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 5.500 lei. Valoarea cumulată a ecotichetului şi a primei de casare nu poate depăşi 50% din valoarea de achiziţie a motocicletei electrice.

 

CITEȘTE ȘI:

Amendă de peste 10 mil. lei pentru City Insurance. FGA va prelua conducerea timp de 4 luni

Circulația pe Transalpina, între Novaci și Ranca, se închide sâmbătă și duminică

15 autoturisme noi pentru flota Direcției Generale Anticorupție

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

leasing operațional
Flotă verdeLeasing operaţional

Rabla Plus. Accesul companiilor de leasing operațional la eco-tichete va fi extins

Autoritatea Fondului pentru Mediu va extinde, în exerciţiul financiar 2025 – 2030,...

Flotă verde

Competiția Best Electric Car in Romania a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Renault Scenic E-Tech a primit titlul Best Electric Car in Romania pentru...

Mercedes-Benz
Flotă verdeIndustrie auto

Mercedes-Benz renunță la proiectul unei linii de producție pentru modele electrice high-end

Scăderea vânzărilor de de mașini electrice atât în ​​Europa, cât și în...

emisiile
Administrare floteFlotă verde

Majoritatea flotelor europene riscă să rateze obiectivele obligatorii privind emisiile de CO2

Majoritatea companiilor europene sunt cu mult întârziate în ceea ce privește obligațiile...