Advertisement

persoanele cu dizabilităţi
Home Administrare flote Carburanţi Persoanele cu dizabilități își pot deconta cheltuielile cu carburanții. Unde se depune cererea

Persoanele cu dizabilități își pot deconta cheltuielile cu carburanții. Unde se depune cererea

Începând cu luna ianuarie, persoanele cu dizabilităţi își pot deconta cheltuielile cu carburantul pentru maşinile proprii în transportul interurban, Hotărârea de Guvern adoptată în acest sens fiind publicată în Monitorul Oficial, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

„Persoanele cu dizabilităţi şi reprezentanţii lor legali pot decide de acum înainte dacă vor folosi maşina proprie pentru deplasări, caz în care beneficiază de un decont, sau dacă optează pentru bilete gratuite”, precizează ANDPDCA.

Beneficiarii noilor prevederi intrate în vigoare sunt persoanele cu handicap, reprezentanţii legali ai acestora sau părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat în baza unei măsuri de protecţie specială, stabilită în condiţiile legii.

Astfel, aceste categorii de beneficiari vor putea alege fie acordarea gratuităţii la transportul interurban, fie decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul, însă doar una din cele două variante poate fi solicitată.

Procedura decontării intră în vigoare în ianuarie 2021, iar decontarea efectivă se face în maximum 60 de zile.

Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se face pentru o perioadă de 12 luni, cuprinsă în perioada de valabilitate a documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.

În cazul deplasării cu automobilul, însoţitorul persoanei cu handicap poate fi orice persoană care o însoţeşte şi asigură conducerea autovehiculului în timpul deplasării, se menţionează în comunicat.

Cererea de decontare pentru carburant trebuie să includă o declaraţie pe propria răspundere potrivit căreia călătoria cu autoturismul a avut loc în interesul persoanei cu handicap, dar şi acordul privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Aceste documente trebuie depuse la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei şi trebuie însoţite de bonul/bonurile fiscale de carburant.

În decursul unui an se pot deconta cheltuieli cu carburantul pentru un număr de 24 de călătorii pentru persoana cu handicap grav şi pentru un număr de 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat, potrivit ANDPDCA.

Calcularea sumei aferente carburantului pentru care se face decontul se realizează de către structura de specialitate din cadrul direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, pe baza tarifelor legitimaţiilor de călătorie pentru călătoria cu trenul, prevăzute în convenţia privind transportul persoanelor cu handicap cu trenul, aprobată prin ordin comun al ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

În vederea decontării carburantului, direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului depune la sediul Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, până pe data de 10 a lunii, decontul pentru decontarea carburantului.

Cheltuielile pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul se decontează din bugetul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, prin transferuri din bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale până la sfârşitul lunii în care s-a încheiat necesarul de fonduri, potrivit ANDPDCA.

 

CITEȘTE ȘI:

Marea Britanie ar putea introduce obligativitatea prezentării unui test Covid-19 negativ la sosirea în țară

Tirrena Scavi a reluat reparațiile pe Centura București. Lucrările au loc noaptea

ANRE își ”înverzește” flota cu 9 autoturisme hibride, prin Rabla Plus

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Salariul de bază minim brut
Financiar

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat la 3.700 lei lunar

Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe...

sportive
Financiar

Strategii ce s-au dovedit eficiente la pariurile sportive

Dacă vrei să ai succes la pariuri sportive, atunci trebuie să ai...

Exporturile de mijloace de transport
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 2,8% în primul trimestru din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 2,8% în primul trimestru...

BMW
Financiar

BMW Group a înregistrat o scădere a marjei operaționale pe segmentul auto la 8,8%, în primul trimestru

La fel ca Stellantis, Ford și principalele mărci occidentale, cu excepția Renault,...