Pedepse aspre pentru utilizarea telefonului la volan

Conducătorii auto vor fi pedepsiţi cu 9-20 puncte-amendă (clasa a IV a) şi 6 puncte de penalizare dacă vor fi surprinşi în timpul mersului că folosesc telefonul sau alt dispozitiv mobil, arată un nou proiect de lege iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne.
şoferi

„Prin proiectul de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de exemplu tablete. Sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de exemplu bicicliştii”, spun reprezentanţii MAI.

Textul proiectului poate fi consultat pe pagina de internet www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI, din Piaţa Revoluţiei nr. 1A, din Bucureşti.

„Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor”, arată sursele citate.

Astfel, pe lângă amendă se va aplica sancţiunea contravenţională complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile pentru conducătorii de autovehicule.

Noile modificări legislative vor intra în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Pe perioada celor 60 de zile, Poliţia Rutieră va desfăşura activităţi de informare a participanţilor la trafic cu privire la aceste modificări.

Adaugati comentariu