Perioada suspendării permisului de conducere nu poate fi majorată pentru şoferii care contestă procesul-verbal de contravenţie, până la epuizarea căilor de atac, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Iniţiativa a patru deputaţi, Florin Roman, Ioan Bălan, Laurenţiu Leoreanu şi Petru Movilă, completează Ordonanţa Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cunoscută şi sub numele de Codul Rutier.
Propunerea legislativă vizează introducerea a două alineate la articolul 103:
„(8) Pentru situaţiile în care titularul dreptului de a conduce, contestă procesul-verbal de contravenţie, la instanţa competentă, nu se poate majora perioada de suspendare a dreptului de a conduce, până la epuizarea tuturor căilor de arac, ordinare şi extraordinare, fiind o excepţie de regulile instituite prin normeleze cuprinse de art. 103 alin. (7).
(9) Obligaţia de a preda permisul de conducere curge de la data comunicării de către Serviciul Rutier Judeţean, în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, obligaţie care va fi îndeplinită de către acesta, din momentul în care intră în posesia Hotărârii Judecătoreşti, ultimă pronunţată, care confirmă menţinerea duratei de suspendare a dreptului de a conduce, conform procesului-verbal de contravenţie contestat”.
„Situaţiile pe care le avem în vedere sunt legate de exercitarea dreptului la apărare reglementat prin dispoziţiile art. 24 din Constituţia României şi liberul acces la justiţie, reglementat prin art. 21 din Constituţia României. Astfel, în situaţia în care titularul dreptului de a conduce, contestă procesul-verbal de contravenţie, prin care s-a suspendat dreptul de a conduce, se instituie prin OUG 195/2002, un regim discriminatoriu faţă de alte tipuri de procese civile în care orice obligaţie procedurală curge de la data la care se comunică Hotărârea Judecătorească, respectiv de la data la care se epuizează toate căile de atac cu privire la aceasta”, îşi argumentează iniţiatorii demersul legislativ.
Aceştia susţin că reglementările din cuprinsul Ordonanţei Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice conţin „criterii subiective de apreciere a datei la care titularul dreptului de a conduce trebuie să-şi predea permisul, în raport cu rezultatul judiciar nefavorabil obţinut”.
De asemenea, cei patru inţiatori mai arată că „în procedura civilă actuală, care guvernează acest tip de litigii, procedura de citare şi comunicare stabileşte foarte clar data la care justiţiabilul are cunoştină de un act de procedură civilă şi facem referire în acest sens la dispoziţiile art. 163, 164, 165 Cod de procedură civilă”.
Astfel, modificarea propusă are în vedere şi sancţiunea de care este pasibil titularul dreptului de a conduce, din perspectiva normelor cuprinse la art. 335 Cod penal – Conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
„În vederea respectării normelor constituţionale, privind dreptul în situaţia contestării procesului-verbal de contravenţie, prin care I s-a suspendat acest drept, să nu fie expus sancţiunii de majorare a duratei de suspendare, pentru nepredarea permisului, care în prezent se calculează de la data afişării rezultatului judiciar pe portalul instanţelor de judecată. Propunerea noastră, în consonanţă cu normele constituţionale, anterior amintite, este ca acest termen să curgă de la data epuizării tuturor căilor de atac de la care curge obligaţia Serviciilor Rutiere Judeţene, din raza teritorială a domiciliului titularului dreptului de a conduce, de a le comunica conducătorilor auto, ca în termen de 10 zile să predea permisul, cu menţinerea duratei de suspendare, constată iniţial prin procesul-verbal de contravenţie, neschimbat prin Sentinţa Civilă, pronunţată de către ultima instanţă de judecată”, punctează iniţiatorii.
În forma actuală a OUG 195/2002, alineatul (7) al articolului 103 prevede că neprezentarea nejustificată a contravenientului în termenul de cinci zile de la primirea înştiinţări scrise, pentru a preda permisul de conducere, „atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, prevăzută la alin. (1) lit. a) şi b)”. Conform alineatului (1), suspendarea exercitării dreptului de a conduce este dispusă pe: „a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare; b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce”.
Proiectul a fost înregistrat spre dezbatere la Senat, prima cameră sesizată, însă forul decizional este Camera Deputaţilor.
Comentați?