Parlamentul European accelerează adoptarea adeverinței electronice verzi până în iunie

Pentru a facilita adoptarea sa până în vară, eurodeputații au decis să accelereze aprobarea adeverinței electronice verzi, permițând circulația sigură și liberă pe durata pandemiei.Acordul comercial

Cu 468 de voturi pentru, 203 împotrivă și 16 abțineri, eurodeputații au decis asupra inițierii procedurii de urgență (articolul 163 din Regulamentul de procedură), care permite o adoptare mai rapidă a propunerilor Comisiei, cu respectarea deplină a prerogativelor sale democratice.

În timpul dezbaterii în plen de miercuri, marea majoritate a eurodeputaților au sprijinit crearea rapidă a adeverinței electronice verzi, care urmărește să faciliteze circulația sigură și liberă în interiorul UE pe durata pandemiei. Potrivit propunerii Comisiei, aceasta ar include informații cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, la un rezultat negativ la testul Covid-19, precum și informații privind orice infecție anterioară cu Covid-19. Mai mulți vorbitori au subliniat necesitatea de a avea garanții solide în materie de protecție a datelor cu caracter personal și medical și au subliniat că nu trebuie discriminate persoanele care nu au fost vaccinate.

Următoarele etape

Plenul PE va adopta mandatul de negociere cu Consiliul, care poate include amendamente la propunerea Comisiei, în cursul următoarei sesiuni plenare (26-29 aprilie). Comisia pentru libertăți civile, responsabilă de dosar din partea Parlamentului, va putea solicita ca mandatul să îi fie încredințat, pentru a începe discuțiile. Rezultatul negocierilor dintre colegiuitori va trebui aprobat atât de Parlament, cât și de Consiliu.

În urma votului, președintele Comisiei pentru libertăți civile Juan Fernando Lopez Aguilar (S&D, Spania) a declarat: „Avem nevoie de adeverința electronică verde pentru a ne restabili încrederea în spațiul Schengen, continuând totodată lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Adeverința nu poate fi o condiție prealabilă pentru libera circulație, deoarece aceasta este un drept fundamental în Uniunea Europeană și nu poate conduce la discriminare. Datele cetățenilor trebuie să fie în siguranță și doar datele necesare ar trebui incluse în adeverință.”

La 17 martie, Comisia a prezentat o propunere de regulament privind o adeverință electronică verde pentru a facilita libera circulație în UE și o propunere conexă privind resortisanții țărilor terțe a căror ședere sau reședință pe teritoriul statelor membre ale UE este legală în timpul pandemiei.

 

CITEȘTE ȘI:

Producţia Dacia şi Ford s-ar putea opri în continuare, pe fondul crizei de semiconductori. Analiză XTB

Patru noi localități din Ilfov au intrat în carantină – Baloteşti, Mogoşoaia, Snagov şi Ştefăneştii de Jos

Agenţiile de plasare vor fi obligate să asigure transportul lucrătorilor români în străinătate

 

Adaugati comentariu