Opt oferte pentru proiectarea Drumului Expres Suceava – Botoșani

Opt asocieri de firme au depus oferte pentru realizarea Studiului de fezabilitate destinat construirii Drumului Expres Suceava - Botoșani, a anunțat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.Suceava - Botoșani

”Încă de anul trecut s-a semnat un protocol de colaborare între CNAIR și cele 4 UAT-uri, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Botoșani, Primăria Suceava și Primăria Botoșani. Liderul de proiect a fost desemnat Consiliul Județean Suceava, cu acordul celorlalte UAT-uri. Am întocmit documentația pentru organizarea licitației pentru Studiul de Fezabilitate, Autorizație de Construcție și Proiect Tehnic. S-au înscris 8 asocieri de firme, urmând să se facă deschiderea ofertelor, analiza lor și desemnarea câștigătorului”, a explicat Gheorghe Flutur.

Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate, obținerea autorizației de construcție, executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări și asistența tehnică în perioada derulării procedurilor de achiziție publică pentru execuția lucrărilor.

Valoarea totală a documentației scoasă la licitație, inclusiv TVA, este 21,2 milioane de lei, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%, în timp ce 98% din sumă fiind asigurată din fonduri europene, prin Programul de Transport 2021-2027.

Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani.

Drumul Expres Suceava – Botoșanare va avea o lungime de 19,5 km, cu 2 benzi pe sens și separator de sensuri, 4 poduri, 2 noduri rutiere, valoarea estimativă a investiției fiind de 173 milioane euro cu TVA.

Acest drum expres este o prelungire a Autostrăzii A7 Moldova, de la Suceava la Botoșani, fiind amplasat strategic în partea de nord – est a țării, lângă granița cu Ucraina si Republica Moldova.

”Investiția trebuie privită ca o scurtare a timpului de deplasare între cele două capitale de județ care însumează peste un sfert de milion de locuitori și care poate fi privită de orice investitor ca un pol de dezvoltare economică unde există forță de muncă, aeroport, universitate și școli de meserii”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Suceava.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Afacerile din transporturi au crescut cu 17,8% în primul trimestru din 2023

Mașina proprie rămâne metoda de transport preferată. Studiu PwC

 

 

 

Adaugati comentariu