ocde
Home Miscellanea Financiar OCDE: Şocul economic este deja mai mare decât cel din perioada crizei financiare. Posibilă revenire în „U”

OCDE: Şocul economic este deja mai mare decât cel din perioada crizei financiare. Posibilă revenire în „U”

Revenirea lumii după pandemia de coronovirus va dura ani de zile, a avertizat Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Angel Gurría, secretarul general al OCDE, a declarat, citat de BBC, că şocul economic este deja mai mare decât cel din perioada crizei financiară.

OCDE a cerut guvernelor să nu mai ţină cont de regulile pentru cheltuieli şi să asigure testarea rapidă şi tratamentul împotriva virusului.

Angel Gurría considera recent că o răbufnire serioasă a pandemiei ar putea jumătăţi creşterea globală la 1,5%, o cifră care acum arăta deja prea optimist.

În timp ce numărul şomerilor şi al falimentelor rămâne incert, secretarul general al OCDE este de părere că ţările se vor confrunta cu declinul economic „în anii următori”.

El spune că multe dintre cele mai mari economii ale lumii vor intra în recesiune în lunile următoare, recesiunea fiind definită drept două trimestre consecutive de declin economic.

Potrivit lui Angel Guria, incertitudinea economică creată de pandemiei arată că economiile suferă deja un şoc mai mare decât în cel din timpul atacurilor teroriste din 11 septembrie sau a crizei financiare din 2008.

„Şi motivul este că nu ştim cât va fi nevoie pentru a remedia şomajul, pentru că nu ştim câţi oameni vor ajunge în şomaj. De asemenea, nu ştim cât de mult ne va lua pentru a pune pe picioare sutele de mii de întreprinderi mici şi mijlocii care suferă deja”, a afirmat secretarul general al OCDE.

Angel Gurría a menţionat că în urmă cu doar câteva săptămâni, factorii de decizie din G 20 credeau că redresarea va lua o formă „V” – cu o scădere bruscă şi puternică a activităţii economice, urmată rapid de o revenire a creşterii.

„Nu sunt de acord cu ideea unui fenomen în formă de „V”. În prezent, ştim că nu va fi în „V”. În cel mai bun caz, va fi mai mult în formă de „U”, cu o lungă zonă în partea de jos înainte de a ajunge la perioada de recuperare. Îl putem evita să devină un „L”, dacă luăm astăzi deciziile corecte”, a explicat Angel Gurria.

OCDE solicită un plan cu patru axe pentru a face faţă pandemiei, care priveşte testarea gratuită a virusului, echipamente mai bune pentru medici şi asistente, transferuri de numerar pentru angajaţi, inclusiv pentru lucrătorii independenţi, şi amânare la plata impozitelor pentru companii.

 

CITEŞTE ŞI

Benzinăriile din Italia îşi închid pompele. Află motivul acestei decizii

Drone cu pasageri: încep primele teste în Europa

Staţii de reîncărcare electrice cu bani de la stat în alte 7 municipii

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

salariile
Financiar

Salariile în sectorul Auto au crescut, în medie, cu 12%. Ce se pregătește pentru 2024

Anul 2023 a înregistrat creșteri semnificative ale salariilor pentru angajați, în medie...

fuziuni și achiziți
Financiar

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 12% în primele 7 luni

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 12% în primele 7...

CURS
Financiar

Cum își rezolvă românii problemele generate de creșterea costului vieții. Sondaj CURS

Creșterea costului vieții, în special din cauza utilităților și a scumpirii alimentelor,...

BYD
Financiar

Mașini electrice. Producătorul chinez BYD și-a triplat profitul net

În fruntea pieței de mașini electrice la nivel mondial alături de Tesla,...