Advertisement

autoturism
Home Transporturi Oamenii preferă să renunțe la călătoriile cu avionul, decât la autoturism

Oamenii preferă să renunțe la călătoriile cu avionul, decât la autoturism

Pentru contracararea schimbărilor climatice, aproape o treime din populaţia globului ar fi dispusă să zboare mai puţin cu avionul, însă nu poate renunţa la deținerea unui autoturism, arată un sondaj publicat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Sondajul, derulat în rândul a peste 30.000 de persoane din Uniunea Europeană, SUA si China, arată că 72% dintre europeni şi americani şi 84% dintre chinezi cred că propriul lor comportament poate avea o contribuţie la contracararea schimbărilor climatice, în creştere cu şapte până la 12 puncte procentuale faţă de situaţia de anul trecut.

În prezent, oamenii cred că renunţarea la călătoriile cu avionul ar fi unul dintre cele mai uşoare lucruri la care ar putea recurge pentru a-şi reduce amprenta de carbon.

Atunci când restricţiile care au legătură cu Covid-19 vor fi ridicate, 43% dintre europeni, 40% dintre americani şi 65% dintre chinezi au spus că vor încerca să evite să zboare cu avionul, arată sondajul derulat în luna octombrie. Mulţi dintre aceştia au menţionat schimbările climatice drept principalul motiv.

Chiar dacă numărul pasagerilor a scăzut dramatic anul trecut din cauza pandemiei, sectorul aviaţiei ar urma să fie responsabil pentru o cotă mai mare din emisiile de CO2 în deceniile următoare. Potrivit estimărilor BloombergNEF, în 2019, industria aviaţiei a aruncat în atmosferă peste un miliard de tone de CO2.

În schimb, sondajul a arătat că oamenii sunt mult mai puţin dispuşi să renunţe la a deţine un autoturism, care ar putea avea un impact mai mare asupra climei. Aviaţia este responsabilă pentru doar 2,5% din emisiile globale de CO2, iar transportul rutier este responsabil pentru aproape 15%.

Pe o listă de acţiuni de combatere a schimbărilor climatice, 39% dintre europeni şi 38% dintre americani au spus că renunţarea la a deţine un autoturism ar fi cel mai greu pentru ei. De altfel, persoanele care locuiesc în zonele rurale (51%) spun că renunțarea la mașină ar fi cea mai grea alegere. Acest fapt scoate în evidenţă nevoia ca producătorii auto să facă trecerea la vehiculele electrice sau cele pe hidrogen, pentru a putea reduce impactul automobilelor asupra mediului.

Aşa cum era de aşteptat, o proporţie mare de oameni din întreaga lume au spus că este puţin probabil să utilizeze transportul public pentru a evita să contacteze virusul Covid-19. Mijloacele alternative de transport au crescut, 89% dintre respondenţii chinezi, 72% dintre europeni şi 69% dintre americani au spus că folosesc bicicleta sau merg pe jos mai mult.

78% dintre români evită transportul în comun pentru a nu se îmbolnăvi 

autoturism

„Perioada post-Covid-19 va oferi o oportunitate pentru a face un salt uriaş în tranziţia la o economie cu emisii reduse carbon şi rezistentă la schimbările climatice”, a declarat vicepreşedintele BEI, Ambroise Fayolle.

 

CITEȘTE ȘI;

Comuna Ciorogârla din jud. Ilfov reintră în carantină

CNAIR: Nu există restricții de trafic sau sectoare de drumuri închise. Când va mai ninge

CES 2021: Bosch acordă încredere IA și conectivității – pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Afacerile din transporturi
BusinessTransporturi

Afacerile din transporturi au scăzut cu 7% în primele 4 luni din 2024

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a...

Exporturile de mijloace de transport
Transporturi

Exporturile de mijloace de transport, în creștere cu 7% în primele 4 luni din 2024

Exporturile de mijloace de transport au crescut cu 7% în primele 4...

taximetrie
Transporturi

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie

Consiliul Concurenţei doreşte o liberalizare a pieţei de taximetrie, soluţia fiind, pe...

Star Taxi
Transporturi

Star Taxi își extinde serviciile în alte patru orașe. Are și un serviciu disponibil pentru companii

Star Taxi, cea mai mare aplicație de transport dezvoltată de o companie...