O creştere cu 7% a utilizării autobuzelor reduce costul poluării cu 500 mil. euro




RATB

Costurile de poluare a aerului s-ar reduce cu 500 de milioane de euro dacă ar creşte cu 7% rata utilizării autobuzelor şi autocarelor în Uniunea Europeană, arată Uniunea Naţională de Transportatori Rutieri din România (UNTRR).

Comisia Europeană a publicat pe 8 noiembrie 2017 a doua parte a pachetului mobilitate, propunând acţiuni pentru o mobilitate curată, printre care şi măsuri importante de liberalizare a pieţelor naţionale pentru servicii regulate cu autobuze şi autocare şi a excursiilor locale, menite să stimuleze dezvoltarea de legături cu autobuzul pe distanţe lungi în Europa şi să ofere alternative la utilizarea autoturismelor personale prin opţiuni de mobilitate suplimentare, de mai bună calitate şi mai ieftine, în special pentru persoanele cu venituri reduse.

„O creştere cu 7% a utilizării autobuzelor şi autocarelor în UE ar conduce, în opinia Comisiei, la reducerea costurilor de poluare a aerului cu 500 de milioane de euro şi a costurilor legate de accidente cu 2,8 miliarde de euro. Mobilitatea pentru grupurile sociale defavorizate ar creşte, de asemenea, cu 130 de miliarde de pasageri-kilometri, spun transportatorii.

UNTRR a salutat iniţiativa Comisiei Europene, care recunoaşte că „transportul cu autobuzul este cel mai curat şi eficient mijloc de transport”.

„Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România— UNTRR salută această iniţiativă a Comisiei Europene, care recunoaşte transportul cu autobuzul şi autocarul ca fiind cel mai curat şi mai eficient mijloc de transport, fapt evidenţiat de mulţi ani de industria transporturilor rutiere de persoane în cadrul campaniei globale pentru Mobilitate Inteligentă (Smart Move) promovate de Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere (IRU) şi activ derulate de UNTRR în România”, punctează reprezentanţii Uniunii.

Prin Pachetul pentru o Mobilitate Curată, Comisia Europeană a făcut un pas decisiv în ceea ce priveşte punerea în aplicare a angajamentelor asumate de UE în cadrul Acordului de la Paris cu privire la reducerea obligatorie cu cel puţin 40% a emisiilor de CO2 pe plan intern până în 2030.

 

Adaugati comentariu