Advertisement
Primăria Sectorului 3
Home Piaţa auto Flotă verde România, pe harta reţelei est-europene de 252 de staţii de reîncărcare

România, pe harta reţelei est-europene de 252 de staţii de reîncărcare

Consorţiul NEXT-E, din care face parte şi E.ON România, va primi finanţare de 18,84 milioane de euro prin programul Connecting Europe Facility (CEF) pentru construirea, până în 2020, a 252 de staţii de încărcare rapidă şi ultra-rapidă pentru autovehicule electrice în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Reţeaua va cuprinde 222 de staţii de încărcare multi-standard (50 kW) şi 30 ultra-rapidă (150-350 kW) pentru autovehicule electrice de-a lungul principalelor coridoare europene de transport şi a reţelei trans-europene de transport (TEN-T), şi va conecta şase ţări din Europa Centrală şi de Est, pe rutele principale: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România.

Acordul de finanţare cu Innovation and Networks Executive Agency (INEA) a fost parafat, joi, la Tallinn, de către partenerii NEXT-E, în cadrul Digital Transport Day, iar demersul marchează un punct de referinţă în cadrul extinderii e-mobilităţii în ţările membre şi pentru viitorul transportului la nivel european.

Proiectul NEXT-E a fost selectat de Comisia Europeană în luna iulie 2017, pentru cofinanţare prin intermediul programului Connecting Europe Facility (CEF).

Potrivit sursei citate, consorţiul NEXT-E va primi 18,84 milioane euro în vederea implementării proiectului, aceasta fiind cea mai mare finanţare CEF acordată unui proiect privind vehiculele electrice.

Proiectul NEXT-E reprezintă cooperarea a patru companii de top din cadrul sectoarelor de electricitate, petrol şi gaze naturale care şi-au unit forţele cu producătorii de autovehicule pentru a crea o reţea interoperabilă de staţii de încărcare a autovehiculelor electrice, ca alternativă viabilă la autovehiculele echipate cu motoare cu ardere internă.

Consorţiul este format din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika in Slovakia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON Romania), Grupului MOL (filialele din cele şase ţări participante), Hrvatska elektroprivreda din Croaţia, PETROL (în Slovenia şi Croaţia), precum şi Nissan şi BMW.

„NEXT-E este un proiect inovator a cărui realizare a presupus eforturi susţinute din partea industriei şi sprijin din partea Comisiei Europene. În plus, colaborarea strânsă cu alte proiecte este evidentă şi subliniază impactul semnificativ pe care îl are dezvoltarea reţelei de transport la nivel european. Obiectivul nostru este de a permite cetăţenilor să călătorească cu vehicule alimentate alternativ în întreaga Uniune Europeană”, susţine Herald Ruijters, director, DG MOVE, Direcţia B – Investiţii, Transporturi inovatoare şi durabile, Comisia Europeană.

Instalarea staţiilor de încărcare rapidă va începe în anul 2018, în vreme ce instalarea de staţii ultra-rapidă este planificată pentru anul 2019, anticipând noua generaţie de autovehicule electrice cu autonomie extinsă. Finalizarea totală a proiectului este estimată pentru sfârşitul anului 2020.

Innovation and Networks Executive Agency (INEA) este o agenţie executivă a Comisiei Europene care sprijină implementarea programelor cu finanţare europeană pentru transport, energie şi telecomunicaţii, inclusiv Facilitatea Connecting Europe (CEF).

Connecting Europe Facility (CEF) reprezintă un instrument financiar cheie al UE, care sprijină dezvoltarea de reţele transeuropene performante, sustenabile şi interconectate eficient în domeniile transportului, energiei şi serviciilor digitale.

Trans-European Transport Networks (TEN-T) susţine construirea noii infrastructuri de transport în Europa, precum şi reabilitarea sau modernizarea celei existente cu obiectivul de a completa reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T) până în anul 2030 şi de a dezvolta o reţeaua completă (Comprehensive Network) până în anul 2050 astfel încât să fie asigurată accesibilitatea către toate regiunile europene.

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bistrița Năsăud
Flotă verde

Inspecția Muncii din Bistrița Năsăud își înverzește flota cu 10 autoturisme electrice

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Bistrița Năsăud a lansat licitația pentru achiziționarea...

Flotă verdePiaţa auto

Competiția Best Electric Van în România a desemnat câștigătorul ediției din acest an

Prima ediție a competiției Best Electric Van în Romania – care are...

Flotă verdeIndustrie auto

Noul Renault Master: autoutilitara multi-energie de ultimă generație cu design „Aerovan”

Design impresionant, personalitate puternică, aspect atrăgător și o senzație modernă pentru fiecare...

Flotă verdeIndustrie auto

Ampere, excelență tehnică și focus operațional pentru democratizarea vehiculelor electrice

În adevăratul spirit al Renault, Ampere este conceput pentru a produce vehicule...