Advertisement
fabrică de baterii
Home Piaţa auto Industrie auto O companie belgiană construiește, la Galați, o fabrică de baterii pentru mașini electrice

O companie belgiană construiește, la Galați, o fabrică de baterii pentru mașini electrice

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) va construi pe un teren de 60 de hectare din Zona Liberă Galați o fabrică de baterii pentru mașini electrice, valoarea investiției fiind de 1,4 miliarde de euro.

Fabrica va fi operațională în 2026, iar până la finalul deceniului, vor mai fi investite alte 200 de milioane de euro într-o unitate de reciclare a bateriilor și a echipamentelor electrice, cu o capacitate de 50.000 de tone pe an.

În fabrica Romvolt de la Galați vor fi angajate 8.000 de persoane, bateriile produse fiind destinate în special constructorilor auto Dacia și Ford.

Ministrul economiei, Ștefan-Radu Oprea, a participat, în perioada 26 – 27 iunie 2023, la Bruxelles, la evenimentul de lansare a proiectului Romvolt, prin care se creează premisele pentru construirea unei fabrici de baterii în România. Invitația a fost lansată de către Noshin OMAR, fondatorul și CEO-ul companiei ABEE, iar la eveniment a participat și premierul belgian, Alexander de CROO.

„Una dintre prioritățile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este accelerarea integrării României în lanțul valoric european al bateriilor în conformitate cu politicile și reglementările europene pentru a crea cadrul optim de dezvoltare pentru electromobilitate, parte a obiectivelor Green Deal. De aceea, salut lansarea proiectului Romvolt, care presupune construcția unei fabrici de celule de baterii pe litiu-ion la Galați, cu o capacitate totală de 22 GW. Pe lângă faptul că vom avea o fabrică de baterii electrice de ultimă generație, investiția va crea noi locuri de muncă și va întări ecosistemul industrial din țara noastră. Prin Romvolt, România face tranziția de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion”, a precizat ministrul Economiei.

În prezent, la nivel mondial, există peste 4 milioane de vehicule electrice în circulație. Mai mult, se preconizează că acest număr va crește la 50-200 de milioane până în 2028, urmând să ajungă la 900 de milioane până în 2040. În acest sens, Uniunea Europeană a declarat producerea de baterii drept un imperativ strategic pentru traziția către o energie curată, dar și pentru modernizarea și competitivitatea industriei, în acord cu obiectivele Green Deal.

Investiția ABEE va face posibilă tranziția României de la un stat consumator la unul producător de celule de baterii pe litiu-ion. Acest fapt constituie, totodată, un avantaj competitiv pentru țara noastră, ținând cont de criza dependenței de materii prime critice, pe plan european. Fabrica va fi operațională în anul 2026, după finalizarea procedurilor administrative și achiziția liniilor de producție și amenajarea spațiilor de producție.

 

Sursa foto: Zona Liberă Galați

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă cu o anvelopă de iarnă dacă mergi vara cu ea?

Mașinile rulate tranzacționate prin contracte germane sunt o problemă majoră. Cum poate fi rezolvată?

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Vitesco Technologies
Industrie auto

Vitesco Technologies a deschis în Timișoara o nouă unitate de testare dedicată mobilității electrice

Vitesco Technologies, un important dezvoltator internațional și producător de sisteme de propulsie...

Volkswagen
Industrie auto

Volkswagen va suspenda temporar producţia a două modele electrice, din cauza cererii slabe

Volkswagen va suspenda producţia de maşini electrice ID.3 şi Cupra Born, la...

euro 7
Industrie auto

Constructorii auto au câștigat bătălia Euro 7. Miniștrii UE, de acord cu reguli mai puțin aspre

Miniștrii Economiei și Industriei din statele Uniunii Europene au convenit, luni, să...

ACEA
Industrie auto

ACEA: Constructorii auto europeni vor pierde 4,3 mld. euro în 3 ani la exportul vehiculelor electrice în Regatul Unit

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA) a solicitat Comisiei Europene să...