Advertisement
e-commerce
Home Miscellanea Financiar Numărul de cumpărători prin e-commerce din mediul urban a crescut cu 733% comparativ cu 2010

Numărul de cumpărători prin e-commerce din mediul urban a crescut cu 733% comparativ cu 2010

Un avans de 70% al vânzărilor online în 2020 comparativ cu anul precedent și o creștere cu 733% a numărului de cumpărători prin e-commerce comparativ cu 2010 sunt datele care definesc comerțul online din România, potrivit celui mai recent studiu realizat de compania de consultanță în management, Horváth.

„Comerțul online este unul dintre domeniile care a cunoscut un ritm de creștere extrem de accelerat în ultimii ani, în mare parte datorită schimbării așteptărilor și comportamentului de achiziție al clientului. În același timp, perturbările produse de multiplele restricții și de nevoia de adaptare la noua normalitate au avut efecte și asupra companiilor și intermediarilor lor, pentru care factori precum existența unei infrastructuri digitale, fiabilitatea serviciilor de curierat și optimizarea experienței clienților în timpul procesului de cumpărare au fost decisivi în evoluția rezultatelor e-commerce. Așadar, aflate în continuă creștere, nevoile clienților au impulsionat organizațiile să își îmbunătățească aceste procese de business și să pună accent pe inovații de tip digital-first”, explică Vlad Gheorghe, reprezentant Horváth.

Vânzările prin e-commerce în România au înregistrat o creștere foarte mare în 2020 (+71% comparativ cu 2019), ca urmare a pandemiei și a factorilor menționați anterior. Această creștere nu a putut fi susținută și în 2021, când s-au înregistrat vânzări cu doar 29% mai mari față de 2019.

Potrivit studiului, relaxarea restricțiilor și posibilitatea de a cumpăra în magazinele fizice au jucat un rol important în această diminuare a ratei de creștere, precum a avut-o și faptul că în marketplace-urile de e-commerce costurile de acces sunt văzute ca fiind prohibitive (un exemplu fiind vânzările restaurantelor pe Bolt Food sau Glovo, care reprezintă un cost foarte mare pentru patroni).

IMM-urile românești au avut de asemenea foarte mult de câștigat de pe urma vânzărilor e-commerce, rata fiind cu 40% mai mare în 2021 față de anul precedent în țările analizate – Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.

În ce privește creșterea numărului de cumpărători, se observă o evoluție mult mai accelerată în România comparativ cu media din țările analizate: din 2010 și până în 2021, România a înregistrat o creștere de 733% a cumpărăturilor online, în timp ce în peer group, în aceeași perioadă, creșterea a fost de doar 113%.

Cu toate acestea, este important de menționat că sectorul e-commerce românesc este în mare măsură concentrat în mediul urban. Discrepanța dintre urban și rural este foarte mare, cifrele arătând cu 23% mai puțini cumpărători prin e-commerce în mediul rural față de cel urban, iar creșterea se accentuează de la an la an. Diferența dintre cele două segmente de cumpărători este cea mai mare din Uniunea Europeană (aproape triplă față de media UE) și cu mult peste media țărilor analizate în studiu.

În acest context economic incert, marcat de efectele pandemiei, soluția este, potrivit Horváth, o accelerare a digitalizării proceselor de business în numeroase industrii și sectoare de activitate, cu scopul de a oferi alternative viabile.

 

CITEȘTE ȘI:

Companiile anticipează o creștere a costurilor cu transportul, forţa de muncă şi cu finanţarea

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, în control la şcolile de şoferi

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...