Noua taxa auto, posibil de la începutul lui 2018

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a anunţat că noua taxă auto ar putea fi plătită de la începutul anului viitor, în condiţiile în care a crescut numărul înmatriculărilor de maşini second-hand şi, implicit, poluarea.
restituirea taxelor auto

„Dorim ca toate autovehiculele să fie taxate în funcţie de emisiile pe care le dau. Luăm în calcul 3 criterii: capacitatea cilindrică pentru care se plăteşte deja un  impozit, norma de poluare, şi emisiile de CO2 pe care le produce fiecare maşină”,  a explicat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a adăugat că proiectul noului mod de taxare va fi finalizat în  maximum trei săptămâni.

„Un număr foarte mare de maşini au fost introduse în perioada 1 ian 2017- 1 sept  2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, în creştere de 80%.  Acordăm bani pentru ca fiecare român să poată să îşi cumpere o maşină nouă,  care să nu polueze, şi lăsăm să intre un număr foarte mare de maşini care au  norma de poluare EURO 2, EURO 3. În grupul de lucru lucrăm la o formă care  să nu îngreuneze sistemul, dar care să reflecte clar care este emisia pe care maşina  o dă. Priectul va fi finalizat în cel mai scurt timp, în 2-3 săptămâni”, a precizat  ministrul Mediului.

Deşi Graţiela Gavrilescu susţine că taxa ar putea fi introdusă de la începutu anului viitor, proiectul de act normativ trebuie să primească aprobarea Comisiei Europene, urmând ca ulterior să fie supus şi dezbaterii publice.

Oricum, deja Reprezentanţele Registrului Auto Român au fost luate cu asalt de cei care vin să  îşi înmatriculeze maşinile, în încercarea de a evita plata unei noi taxe de mediu. Astfel,  numărul programărilor pentru revizii tehnice, pentru obţinerea certificatului de  înmatriculare, aproape s-a dublat comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

Timbrul de mediu pentru autovehicule a fost eliminat de la 1 februarie 2017, odată cu alte 101 taxe nefiscale.

 

 

Adaugati comentariu