Nokian Tyres
Home Finanţare Fonduri publice Nokian Tyres va primi ajutor de stat pentru înființarea unei fabrici de anvelope la Oradea

Nokian Tyres va primi ajutor de stat pentru înființarea unei fabrici de anvelope la Oradea

Guvernul intenționează să acorde un ajutor de stat regional ad-hoc în valoare de 99, 6 milioane de euro către compania Nokian Tyres, în contextul intenției acesteia de a înființa în România o unitate de producție de anvelope pentru autoturisme în județul Bihor, după ce s-a retras din Rusia.

Producătorul finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, Nokian Tyres, deținea la nivelul anului 2021 o cotă de piață de 2,47% în plan european, producând și livrând anvelope pe această piață din cele două locații de producție europene, Nokia (Finlanda) și Vsevolozhsk (Federația Rusă). Unitatea de producție din Vsevolosk producea 82% din producția globală Nokian de anvelope pentru autoturisme (aproximativ 17 milioane de unități pe an). Luând în considerare contextul geopolitic prilejuit de agresiunea militară asupra Ucrainei și sancțiunile impuse de statele membre ale Uniunii Europene asupra Rusiei, Nokian Tyres a luat decizia închiderii fabricii din Federația Rusă.

Pentru a contracara efectele acestei ieșiri, Nokian Tyres intenționează să înființeze la Oradea, o unitate de producție nouă pentru producerea de anvelope pentru autoturisme, în variante de iarnă, vară și all-season. Noua unitate de producție va avea o capacitate planificată de 6 milioane de unități pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație ce va permite un nivel ridicat de automatizare și precizie, pentru reducerea la minimum a defectelor și a deșeurilor.

Valoarea totală nominală a investiției se ridică la 626,42 milioane euro, din care costuri eligibile de 611,42 milioane euro, reprezentate de cheltuieli aferente clădirilor și utilităților, echipamentelor, dotărilor și infrastructurii IT.

Nokian Tyres a identificat necesitatea de a selecta o locație care să răspundă cerințelor companiei pentru construirea unei unități de capacitate mare de producție anvelope în apropierea unei autostrăzi/șosele cu 4 benzi, cu conexiune feroviară la fața locului, conexiuni disponibile la utilități în capacități adecvate și suficientă suprafață parcelară disponibilă pentru achiziționare/utilizare, cu posibilitatea de extindere ulterioară. În urma unor riguroase procese de analiză a locațiilor în România, în alte state SEE și din alte zone la nivel global, Nokian Tyres a identificat Oradea (jud. Bihor), drept locația care să îndeplinească cele mai multe dintre necesitățile companiei privitoare la locația viitoarei investiții.

Astfel, producătorul finlandez de anvelope a solicitat Guvernului României un ajutor de stat regional ad-hoc pentru a asigura finanțarea costurilor eligibile legate de înființarea fabricii din județul Bihor și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții greenfield.

Potrivit unui Memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, ”sprijinirea investiției propuse de Nokian Tyres în Oradea, județul Bihor, este de natură a avea un impact pozitiv semnificativ în dezvoltarea de capacități noi de producție în România și de a produce efecte multiplicatoare însemnate la nivelul întregului lanț valoric de producție a anvelopelor, prin angrenarea de investiții adiționale la nivelul furnizorilor și partenerilor Nokian Tyres PLC din regiunea Nord – Vest”.

Conform Memorandumului, salariul mediu brut în fabrica Nokian Tyres va fi de 2.070 euro lunar, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național raportat în august 2022, de 1.229 euro lunar.

Investiția va genera crearea a 542 de noi locuri de muncă și, ca urmare a acestei investiții, rata șomajului în județul Bihor va scădea, iar contribuțiile pe salarii colectate de către statul român de la Nokian Tyres Europe Operations SRL vor depăși 5,8 milioane euro anual încă din anul 2026. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea contribuțiilor pe salarii se va ridica la 52,63 milioane euro. Adițional, impozitul pe profitul companiei este estimat a atinge aproximativ 2,5 milioane euro pe an. În total, în perioada de analiză 2023-2032, totalitatea impozitului pe profit estimat se va ridica la 16,37 milioane euro.

Ca urmare a investiției realizate, în perioada 2023-2032, contribuțiile la bugetul general consolidat generate de investiția realizată de Nokian Tyres sunt în valoare de 69 milioane euro.

Impactul asupra economiei locale pe perioada 2023-2032 este cuantificat la 147 milioane euro, din calcul excluzând costurile companiilor de construcții care vor contribui la edificarea fabricii sau potențiali furnizori de echipamente. Peste 9% din costurile operaționale angrenate de investiție în perioada 2023-2032 vor fi angajate cu companii locale, furnizori de utilități și o parte din materia primă, precum și alte costuri, generând un impact pozitiv suplimentar prin creșterea cifrei de afaceri a companiilor locale cu aproximativ 20 milioane euro anual.

Având în vedere că domeniul cercetării-dezvoltării este o componentă importantă a activităților productive ale Nokian Tyres, investiția care va fi derulată în România va implica o componentă de cercetare-dezvoltare, reunind specialiști locali în domeniu, care va dezvolta sau îmbunătăți familiile de produse ce vor fi dezvoltate în această nouă fabrică.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

Un pas înainte pentru Varianta Ocolitoare Mangalia. Noi protocoale între CNAIR și autoritățile locale

Încrederea în creşterea economiei globale, la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. PwC CEO Survey

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Bosch
Industrie auto

Bosch inaugurează a doua clădire de birouri pentru Centrul de Inginerie din Cluj

Bosch a inaugurat cea de-a doua clădire de birouri construită în cadrul...

Industrie auto

Cum să alegi cele mai potrivite covorașe auto pentru mașina ta? 5 sfaturi utile

Diversele tipuri de covorașe auto joacă un rol esențial în menținerea curățeniei...

bosch
Industrie auto

Bosch își propune să se claseze printre primii 3 furnizori de pe piețele sale cheie din toate regiunile lumii

Grupul Bosch și-a mărit cifra vânzărilor și veniturile în 2023 și își...

Dongfeng
Industrie auto

Italia a inițiat discuții cu Dongfeng Motor Group pentru deschiderea unei unități de producție

După ce a pierdut în fața Spaniei investiția companiei Chery Auto, Guvernul...